KıbrısManşetYaşam

KAYAD, Kentsel Sürdürülebilirlik projesine dahil oldu




AKTI Proje ve Araştırma Merkezi, KAYAD ve İngiliz Yüksek Komisyonu işbirliğinde Kentsel Sürdürülebilirlik konulu “Şehirlerimiz İçin Birlikte” başlıklı projeyi başlatıyor

“İki toplumlu işbirliği hayati önem taşımaktadır”

KAYAD‘dan yapılan açıklamaya göre proje, Kıbrıs kentleri için dayanıklı bir gelecek inşa etme çabalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

İklim krizinin Kıbrıs kentleri üzerindeki etkisinin önemli düzeyde olduğu belirtilen açıklamada, kentsel dayanıklılığı da bu bağlamda inşa etme ihtiyacının zorunluluk haline geldiği vurgulandı

Açıklamada, “Bu ihtiyaç, adanın her köşesine yayılmaktadır ve bu nedenle daha sürdürülebilir şehirler inşa etme başarısı için, iki toplumlu işbirliği hayati önem taşımaktadır.  Kentsel Sürdürülebilirlik projesini bu fikirle doğmuştur” denildi.

Projenin amacı şöyle açıklandı:

“Kentsel Sürdürülebilirlik projesi, özgün, katılımcı, çözüm odaklı bir karar destek süreci aracılığıyla, çözümlerin uygulanmasını yönlendirmek için politika araçları geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Ada çapında üç atölye çalışması etrafında yapılandırılan proje, karar vericileri ve vatandaşları, yerel makamları, kamu yönetimini, gençleri/gençliği, eğitimcileri ve şehir plancıları, peyzaj mimarları, turizm temsilcileri gibi profesyonelleri içerecektir.

Bu aktivite, üç ana esas etrafında dayanıklı şehirler inşa etme çabasında geniş bir vatandaş yelpazesinin katılımına izin verecektir: yeşil kentleşme, sürdürülebilir hareketlilik ve doğaya dayalı çözümler bunlardandır.

Yapılacak her çalıştay, eğitim ve kapasite geliştirme ile boşlukları, ihtiyaçları ve önerileri belirlemek için katılımcı ve karar destek sürecini içeren özel bir “akıllı” oturum içerecektir.

Çalıştaylara Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk uzmanlar katılırken, politika aracı ve yol haritasının oluşturulması için tüm sonuçların birleştirilip öncelik tanınacak final çalıştaya bir İngiliz uzman katılacaktır.

“Proje uzun vadeli bir uygulama sağlayacaktır”

Bu politika aracı ve yol haritası, karar alma sürecine aktif katılım yoluyla toplumsal farkındalığı artırmak için uygulanabilir. Çalıştay sürecinde katılımı, sahiplenme duygularını ve daha sürdürülebilir şehirlere uzun vadeli bağlılığı geliştirmek için bir ‘çekirdek mezunlar’ grubu oluşturulacaktır.

Bu mezunlar grubunun, projenin tamamlanmasının ardından zamanla genişlemesi beklenmektedir. İki toplumlu karakter, ortak çözümler ve süreçler belirleyerek ortak bir tehdit olan bu iklim kriziyle mücadele etmek için, ortak bir amaç doğrultusunda, birlikte çalışmanın kazan-kazan konseptine dayanmaktadır. Projenin uygulanması ve yapısı, adanın şehirlerinin büyümesine ve daha sürdürülebilir kentsel ortamlar haline gelmesine izin verme potansiyeline sahip olacak uzun vadeli bir uygulama sağlayacaktır.

Bu proje aracılığıyla Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesinde iklim eylemine ilham vermek için iklim değişikliğinin ön saflarında yer alan tüm ülkelerle çalışma ve sivil toplum, şirketler ve insanlarla güçlerini birleştirme konusundaki kararlılığını yeniden teyit etmektedir. Birleşik Krallık, COP26 aracılığıyla, dünyayı 2050 yılına kadar sıfıra giden bir yola sokmayı ve küresel sıcaklıklardaki ortalama artışı sanayi öncesi seviyelere kıyasla, 1,5°C içinde tutmayı hedeflemektedir”









Başa dön tuşu