KıbrısManşetSanat

‘Madam Yenge’: Olga Rauf

Moskova‘dan Kıbrıs‘a uzanan uzun, mücadeleli ve sanat dolu bir ömrü anlatırken tarihe de ışık tutan ‘Madam Yenge‘ sergi ve belgeseli dün Rüstem Kitabevi‘nde sanatseverlerle buluştu

Madam Yenge: Olga Rauf

Ressam, fotoğrafçı ve koleksiyoner Olga Rauf‘un hayatı ve eserleri ‘Madam Yenge’ adıyla, Rüstem’s, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nin katkıları ve Telsim’in İletişim&Teknoloji sponsorluğunda dün gece Rüstem Kitabevi’nde düzenlenen etkinlikte meraklılarıyla buluştu.
Etkinlikt Kıbrıs’ın ilk kadın ressamlarından ve fotoğrafçılarından olan Olga Rauf’un Birinci Dünya Savaşı sonrası akademideki ilk çizimlerinden son dönem tablolarına uzanan nitelikli bir seçkinin yanı sıra Rauf’un kendi çektiği fotoğrafları ve koleksiyonerliği ile ilgili objeleri de kapsayan sergi, bugüne dek Olga Rauf üzerine hazırlanmış en kapsamlı çalışma olarak sunuldu.
Kıbrıs ve Almanya’daki arşiv ve döküman taramalarını içeren uzun bir araştırmanın ardından hazırlanan sergi, Olga Rauf üzerine hazırlanmış bir kitap ve belgesel video ile desteklendi.
Çalışmayı hazırlayanlar ise şöyle;
Sergi Küratörleri; Halil Duranay ve Özlem Ünsal, Sergi Araştırma Ekibi; Özlem Ünsal, Halil Duranay ve Ceren Erel, Belgesel Videoyu hazırlayan Yetin Arslan.

Olga Rauf kimdir?

Olga Werkmeister, 1893 yılında Moskova’da dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı sırasında babası ve erkek kardeşleri savaş esiri olarak alınırken, annesi ve Olga Sibirya’daki kamplara sürgün edildi. Daha sonra ailenin Alman asıllı olması nedeniyle, Rus savaş esirleri ile değiş tokuş edildiler ve 1918 yılında Münih’e yerleştiler.
1921 yılında Münih Sanat Akademisi’ne kayıt oldu ve en az üç yıl burada eğitim aldı. 1922 yılında Werkmeister ailesinin küçük oğlu Boris tüberkülozdan ötürü hayatını kaybetti.
Kısa bir süre sonra ise aynı hastalığa Olga Werkmeister yakalandı. Ilıman iklime sahip bir yerde zaman geçirmesinin önerilmesiyle, ailenin Moskova yıllarından tanıdığı ve daha sonra Kıbrıs’a yerleşen Classen ailesinin misafiri olarak 1925 yılında Kıbrıs’a yerleşti.
Lefkoşa’da dil dersleri vermeye başlayan Olga Werkmeister, bu dönemde doktor Mehmet Rauf Bodamyalızade ile tanıştı. 1927 yılında evlenmelerinin ardından sanatçı, Olga Rauf adını aldı. Bu dönemde genel olarak Kıbrıs fakat özellikle Lefkoşa’ya ait çok fazla fotoğraf çekti.
Olga Rauf’un sanatsal üretiminin temeli, içinde bulunduğu coğrafyayı fotoğraflayıp daha sonra resmetmesi üzerine kuruludur. 1920’ler ile 1940’ların sonu arasında yoğunlaşan bu üretim, büyük ölçüde Kıbrıs’ın kentsel ve kırsal alanlarının empresyonist bir stil ile tuvale aktarılmasını içerir.
Olga Rauf, sanatsal üretim ve eğitmenliğinin yanı sıra Kıbrıs’ta eski eser toplamakla da yakından ilgilendi. Öyle ki, bu ilgi onun koleksiyoner kimliğinin oluşmasına katkıda bulundu. Eşinin vefatından sonra Olga Rauf bir dizi deniz aşırı yolculuğa çıktı ve bu sayede sanatçının deniz kabuğu koleksiyonculuğu yeni bir boyut kazandı.
Olga Rauf 1987 yılında Lefkoşa’da vefat ederek uzun ömrünü Kıbrıs’ta tamamladı.










Başa dön tuşu