KıbrısManşet

Arıklı: Yapmamız gerekenlerin hiçbirini yapamadığımız için para akışı da olmadı

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, Türkiye‘den para gelmemesinin sebebinin, imzalanan protokoldeki hiçbir eylemin gerçekleştirilmemesi olduğunu söyledi

Arıklı: Biz yapmamız gerekenlerin hiçbirini yapamadığımız için para akışı da olmadı

UBP-DP Hükümet programının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu‘nda konuşan Arıklı, geçtiğimiz 10 ayda hükümette olan Azınlık Hükümeti’nin bir parçası olduğunu hatırlatarak, o dönemde (3 Mart 2020) Türkiye ile imzalanan Mali İşbirliği Prrotokolü‘nü hatırlattı.

Arıklı, “O protokol tahtında 3 milyar 200 milyon TL taahhüt edildi ama bu paranın gelişi koşulluydu. Her Bakanlığına birkaç tane yapması gereken iş yüklenmişti. Biz malesef yapmamız gerekenlerin hiçbirini yapamadığımız için para akışı da olmadı” dedi.

“İmzalanan protokole göre yapılması gereken eylemler vardı”

İmzalanan protokole göre yapılması gereken eylemler konusunda konuşan Arıklı, bunlardan bazılarının Kamu Görevlileri Yasası’nda değişiklik, Üst Kademe Yöneticileri Yasası’nda değişiklik, vergilerle ilgili düzenlemeler, Şans Oyunları Yasası’yal ilgili değişiklik, Elektronik Şans Oyunları Yasası’nın hazırlanması olduğunu belirtti.

Arıklı, “Yani 20’ye yakın konuda eylem yapacağız diye Türkiye ile protokol imzaladık ama hiçbirini yapmadık. Bana, ‘Ey Arıklı, sen de hükümetin içindeydin, neden itiraz etmedin?’ diyorlar. Bu hükümet kurulurken bunun erken seçim hükümeti olduğunu biliyorduk. Seçimler önce Mart denildi, sonra Mayıs denildi sonra da UBP Kurultayı var bekleyelim denildi, Ekim’e kadar bekledik ve hükümetten çekilme kararı almışken, Ersan Saner istifa etti” dedi.

“Sonra da para neden gelmemiş deniyor, niye gelsin?”

UBP’nin kalasik anlayışının, ‘Protokolü imzalayayım ama uygulamayız problem değil’ noktasında olduğunu belirten Arıklı, buna rağmen para talep edildiğini söyledi.

Arıklı, “Sonra da para neden gelmemiş deniyor, niye gelsin? Sen sorumluluklarını yapmadın, yapmadık. Yapamayacağımızı bilerek Tc yetkililerine demeliydik ki; bu Meclis’ten bir icraat hükümeti çıkmaz. Ama demedik” dedi.

“Doğru, hayatı ucuzlatamadım. Ama bunu yapabilmek için 2-3 enstrümana ihtiyaç vardı”

CTP lideri Erhürman’ın kendisine yönelttiği, ‘Hayatı ucuzlatacağım dedin ucuzlatamadın’ eleştirisine de cevap veren Arıklı şunları kaydetti;

“Doğru, ucuzlatamadım. Ama buun yapabilmek için 2-3 enstrümana ihtiyaç vardı. Mesela Etiket Tüzüğü’nün geçmesi gerekiyordu ancak ortağımız karşı çıktı. Ticaret Odası Tedarikçiler ve Toptancılar Birliği lie konuştuk. ‘Devlet adım atsın, fonlardan yüzde 5 indirim yapsın biz yüzde 20 yapalım’ dediler ama buna da Maliye Bakanı karşı çıktı. Bir teklifimiz daha vardı. Dedik ki; Belediyelere piyasayı denetleme ve ceza kesme yetkisi verelim. Yasa Tasarısı’nı da hazırladık, Meclis’e gönderdik ama Meclis’te tıkandı kaldı. Bu yüzden hayatı ucuzlatamadık”











Başa dön tuşu