KıbrısManşet

‘Tarih Eğitiminin Ötesindekiler’ etkinliğine davet






Asi Production tarafından düzenlenen ‘Tarih Eğitiminin Ötesindekiler‘ etkinliğinde, bölünmüşlüğün her iki tarafında, 1975 ve 1990 yılları arasında doğan ve eğitim gören Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırumların, milliyetçi propoganda ile bezeli eğitim sistemleri sayesinde maruz kaldıkları deneyimler, travmalar, korkular paylaşılıyor

Tarih Eğitiminin Ötesindekiler

Tartışma etkinliğine davet, “İrademize müdahalelerin arttığı, milliyetçiliğin yükseltilerek bölünmüşlüğün ve çözümsüzlüğün pekiştirildiği günümüz koşullarında eğitimdeki milliyetçiliği tartışmaya açmaya ne dersiniz?” sözleriyle başlıyor.

Kıbrıs’ta 20. yüzyılın başından itibaren yükselmeye başlayan milliyetçiliğin, pek çok kötü anının birikmesine ve bu anıların kuşaklararası aktarımına yol açtığı belirtilen açıklamada, bu aktarım için siyasi elitlerin tercih ettiği en güçlü aracın da eğitim sistemi olduğu vurgulanıyor.

“Deneyimleri, travmaları, korkuları bizlerle paylaştılar”

Açıklamanın devamında şunlar kaydediliyor;

“Tarihte yaşanan çatışmalar, savaşlar ve travmatik olaylar, her şeyi etkilediği gibi eğitimi de derinden etkilemiştir.

Tarih Eğitiminin Ötesinde isimli sözlü tarih çalışmasında, bölünmüşlüğün her iki tarafında 1975 ve 1990 yılları arasında doğan ve eğitim gören Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar, milliyetçi propoganda ile bezeli eğitim sistemleri sayesinde maruz kaldıkları deneyimleri, travmaları, korkuları bizlerle paylaştılar.

Çocukluk döneminde hafızalarında oluşturulan algıların, sonraki yıllarda iki toplumlu ilişkileri nasıl etkilediğini tüm şeffaflığıyla anlattılar.

Bizimki gibi “hafıza sorunları” olan toplumlarda, insanın bireysel ve kolektif tarihindeki anların hatırlaması, hatırlatılması ve paylaşılması oldukça büyük önem teşkil etmektedir. Hafızanın aktarılması, gelecekte izlenecek ve izlenmeyecek yöntemlerin belirlenmesi açısından elzemdir.

“Barış eğitiminin, güçlü bir talep olarak ortaya konması gereklidir”

Tarih Eğitiminin Ötesinde isimli çalışma, yıllardır barış eğitimi konusunda üreten, çalışmalar yapan, makaleler yazan, modeller oluşturan eğitim uzmanlarının ördüğü barış çemberine bir katkı yapabilmeyi umut etmektedir. Her iki toplumda yetişen çocukların korkularını, travmalarını ve hislerini anlamlandırabilmek barış eğitiminin, Kıbrıs’ta bir çözüm olmasını beklemeden, güçlü bir talep olarak ortaya konması noktasında oldukça gereklidir.

Bugün artık Kıbrıs’ın kuzeyinde, irademize yönelik müdahaleler seçim dönemlerini aşarak günlük hayata sirayet etmiştir. Sadece bir kaç ay önce düzenlenen “Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” konulu paneldeki konuşmalar esnasında ve sonrasında Kıbrıs’taki tarih eğitimini ve ders kitapları konusunda yapılan açıklamalar, bir hafta önce Kıbrıslı Türk tarih öğretmenlerinin Türkiye’ye Şanlıurfa’ya “Kıbrıs’ta Tarih Eğitimi Çalıştayı”na götürülmeleri konunun yakın gelecekte yeni bir dayatma olarak karşımıza çıkacağının göstergesidir.

“Milliyetçiliği tartışmaya açmak kaçınılmazdır”

Toplumumuzda milliyetçiliğin yükseltilerek bölünmüşlüğün ve çözümsüzlüğün pekiştirilmeye çalışıldığı günümüz koşullarında eğitimdeki milliyetçiliği tartışmaya açmak kaçınılmazdır.

18 ve 19 Kasım 2021 tarihinde, saat 19:00’da ara bölgedeki Goethe Institut’te ilk gösterimleri yapılacak olan Tarih Eğitiminin Ötesinde’yi izlemek için davetlisiniz. Covid-19 önlemleri nedeniyle koltuk sayısı sınırlandırılmıştır. Katılımınızla ilgili [email protected] adresine (katılım göstereceğiniz tarihi ve katılımcı kişi sayısını belirterek) mail yazmanızı rica ederiz.

Girişte 72 saatlik PCR testi veya, geçerli aşı belgesi veya, 6 ay içerisinde hastalık geçirildiğine ilişkin belge sunulması gerekmektedir. Rapid test / Antijen test kabul edilmeyecektir”











Başa dön tuşu