KıbrısManşet

Spehar: Olumsuz açıklamalar yapılıyor, yardımcı olmayan söylemler kullanılıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar, Kıbrıs sorunu konusunda resmî müzakereciler dışındaki yerel aktörlerin, yani kadınların, gençliğin, ekonomik unsurların ve sivil toplum örgütlerinin prosedüre dahil olması gerektiğini söyledi

Spehar: Olumsuz açıklamalar yapılıyor, yardımcı olmayan söylemler kullanılıyor

Alithia’nın gazetesinin haberine göre görev süresi biten ve adadan ayrılmaya hazırlanan Spehar, dün Lefkoşa’nın güneyinde düzenlenen Economist konferansına katıldı.

Spehar burada yaptığı konuşmasında, toprağa dair yeni olgular yaratılması ve 2017 yılından bu yana müzakere yapılmaması nedeniyle büyük bir endişe duyduğunu ve fiili durumun durağan olmadığını belirtti.

“Zorluklara rağmen çabalar devam etmeli”

İki tarafın tezleri arasındaki mesafenin açıldığına dikkat çeken Spehar, son aylarda olumsuz açıklamalar yapıldığını, yardımcı olmayan söylemler kullanıldığını ve gerek tarafların kendi içlerinde gerekse taraflar arasında siyasi kutuplaşmanın arttığını söyledi.

“Zorluklara rağmen çabalar devam etmeli” diyen Spehar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de bundan vazgeçmeyeceğini söylediğini hatırlattı.

Fakat Temmuz 2017 tarihinden bu yana özlü müzakere yapılmadığını anımsatan Spehar, Guterres’in adada oluşan yeni olgular ortadayken, barış prosedürünün akıbetinden endişe duyduğunu anlattı.

“Kadınlar, gençler, ekonomik unsurlar ve sivil toplum örgütleri prosedüre dahil olmalı”

Yapılan son anketlere göre çoğunluğun çözümü arzu ettiğini söyleyen Spehar, ancak bunun başarılabileceğine inanan Kıbrıslıtürklerin ve Kıbrıslırumların gittikçe azaldığını, çoğunluğun dikkatini başka yönlere yönelttiğini belirtti.

Spehar, “Kıbrıs sorununda komşuların, özellikle de iki garantör Türkiye ve Yunanistan’ın rollerinin çok önemli olduğu, geniş bir jeopolitik çerçeveye hapsolduğu bir sır değil” dedi.

Genel Sekreter’in bütün tarafları gerilimi artırabilecek ve müzakerelerin yeniden başlaması çabalarını rayından çıkarabilecek eylemlerden kaçınmaya çağırdığını hatırlatan Spehar, resmî müzakereciler haricinde yerel aktörlerin yani kadınların, gençliğin, ekonomik unsurların ve sivil toplum örgütlerinin prosedüre dahil olması gerektiğini söyledi.











Başa dön tuşu