KıbrısManşet

Mors’un usulsüzlük talebi kabul mü edilecek?


Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na yakıt sağlayan Mors LTD, 21.10.2020 tarihinde getireceği yakıtın tahlil sonuçları gelmeden, depoya aktarılmasını istedi. Aksi takdirde, kendisi tarafından ödenmesi gereken demoraj ücretinin, kurum tarafından ödeneceği tehdidinde bulundu

Reddetme hakkı var

Kıb-Tek’in Yakıt Alımı İhalesi şartnamesine göre, kurum, gelen yakıttan numune alarak, bağımsız, uluslararası akredite bir laboratuvara gönderiyor.

Çünkü kurumun, çıkacak tahlil sonucuna göre, yakıtı reddetme veya kabul etme hakkı var

Tahlil beklenmeden depoya alınsın

Mors LTD, 21.10.2020 tarihinde, Teknecik Limanı’na getireceği yakıtla ilgili, Kıb-Tek’e bir dilekçe yaptı.

Şirket, geminin limanda beklememesi için kurumun yapacağı tahlilin sonuçları gelmeden, yakıtın depoya aktarılmasını talep etti

Kuruma yüklemeye çalıştı

Yakıtı taşıyan geminin limanda beklediği her gün için, demoraj ücreti ödeniyor. Şartname gereği, bu ücreti şirket ödüyor.

Mors Ltd. ise dilekçesinde, yakıtın hemen depoya alınmaması halinde oluşacak demorajın, kurumla birlikte ödeneceğini tehdidinde bulunuyor

MORS’SUN KIB-TEK’E GÖNDERDİĞİ DİLEKÇE

ozgur_gazete_kibris_mors_kib_tek_dilekce

2 üye ‘Evet’ dedi

Şirketin şartnameye aykırı talebine karşı, Kıb-Tek Yönetim Kurulu üyelerinden 2’si ‘Hayır’, 2’si ‘Evet’ oyu kullandı. 1 üye ve yönetim Kurulu Başkanı’nın oyları ise henüz belli değil.

‘Evet’ ve ‘Hayır’ oylarının eşitliği durumunda da son kararı Başkan veriyor

Daha önce ihalelerden men edilmişti

2019-2020 dönemini kapsayan ihaleyi kazanan Mors LTD.’e, geçtiğimiz dönem, teknik şartnameye uymayan yakıt getirdiği için, Kıb-Tek Yönetim Kurulu tarafından, 444 bin Dolar ceza kesilmişti.

Şirket ayrıca, ürün ve belge sahtelemekten dolayı, Kıb-Tek ihalelerinden de 1 yıl süreyle men edilmişti.

UBP’ye yakınlığıyla bilinen Mors LTD’e, secim dönemi de olmasından dolayı, bu imtiyazın yapılmasında ısrar edildiği de gelen bilgiler arasında.

Şirkete, bu dilekçesiyle ilgili, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, imtiyazın tanınıp tanınmayacağı merak konusu.

Neler olmuştu ?

Merkezi İhale Komisyonu tarafından, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu adına, her yıl, Yakıt Alım İhalesi ve Teknecik Elektrik Santrali’nin ihtiyacı olması durumunda da, teknik parça alımı ihalesine çıkılıyor.

Geçtiğimiz dönemlerde her iki ihaleyi de kazanan Mors LTD’nin, usulsüzlük konusunda dosyası oldukça kabarık.

2019-2020 dönemi için açılan ihaleyi de kazanan şirkete, teknik şartnameye uymayan yakıt getirdiği için, Kıb-Tek Yönetim Kurulu tarafından, 444 bin Dolar ceza kesilmişti.

Şirket, Sayıştay raporu ile de belgelenen,  ürün ve belge sahtelemekten dolayı, Kıb-Tek ihalelerinden men edilmişti

Şirketin ayrıca, parça ihalesinde de, ürün ve belge sahtelemekten dolayı, Sayıştay tarafından, henüz raporu sunulmayan, başka bir soruşturması da var.

Bu olay da şirketin Teknecik Elektrik Santrali için getirdiği parçanın, kısa zaman sonra arıza vermesi üzerine patlak vermişti.

Parçanın üzerinde yazan seri numarasının, o markaya ait olmadığı ve Mors LTD’nin çin malı parçaya, başka bir firmanın adını yazığı ortaya çıkmıştı

Bu yaşananlar üzerine Kıb-Tek Yönetim Kurulu, verebileceği en ağır ceza olan, ‘İhalelerden 2 yıl men’ cezasını talep etmişti.

Fakat Merkezi İhale Komisyonu Başkanı, ‘Daha önce böyle bir usulsüzlük yapmadığı’ gerekçesiyle, bunu hafifletici sebep olarak görmüş ve cezayı 1 yıl olarak belirlemişti.

 











Başa dön tuşu