KıbrısManşet

Borak: Siyasetçiler bugüne kadar Karpaz halkını kişisel menfaatleri için kullandı

Karpaz Çevre Koruma Derneği Balkanı Fırat Borak, siyasilerin bu zamana kadar bölge halkını kendi menfaatleri için kullandıklarını ancak artık bölgede genç bir nesil yetiştiğini ve buna müsade etmeyeceklerini vurguladı

Borak: Bu yol yüzünden, gelenler bize küfür ederek geri dönüyor

Özgür Web Tv‘de Pınar Barut‘un konuğu olan ve Karpaz bölgesindeki sorunları sıralayan Borak, öncelikle bitirilemeyen Zafer Burnu yolunun hem ülkenin hem de Dipkarpaz’ın çok büyük ayıbı olduğunu söyledi.

ozgur_gazete_kibris_karpaz_firat_borak2

Yılda 3-4 kere Karpaz’a gelmek isteyenlerin, o yol yüzünden sadece bir kere geldiğini belirten ve aynı zamanda Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun‘un Basın Danışmanı da olan Borak, “Bunun da bize ekonomik olarak kaybı çok fazla. Bu yol yüzünden, gelenler bize küfür ederek geri dönüyor. Yasal olarak köy yolları belediyelere aittir, anayollar Ulaştırma Bakanlığı‘na, dağ yolları da Kaymakamlığa aittir. İnsanlarda Zafer Burnu yolu Dipkarpaz Belediyesi’ne aitmiş gibi bir algı var” dedi.

“Yolun projesi bile yokken kahvelerde insanlara yalan söylendi”

Bu konuyla ilgili Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay’ın daha önce açıklama yaptığını ve ‘Yılbaşında bitecek’ dediğini hatırlatan Borak, TC ile imzalanan 322 km’lik köy yollarının asfaltlanma projesinden bahsetti.

Borak, “Ziyamet’ten Kaleburnu’na, Kaleburnu’ndan Dipkarpaz’a, Dipkarpaz’dan Zafer Burnu’na gidecekti o proje. Maalesef şu ana kadar çok yavaş ilerliyorlar. Ben bu yıl sonuna kadar bitebileceğini düşünmüyorum. Şöyle de bir sorun da var; insanlar bu yolun yapılacağını düşünürken, biz araştırdık ve bu projenin olmadığını da öğrendik. Sayın Bakan diyor ki; ‘Rekabet Kurulu’na takıldı’ ve bizde çıkmasını bekliyoruz. Biz projeyi dahi görmemişken, gelip bize yolun yapılacağı müjdesi verildi. Köy kahvelerinde insanların yüzüne bakarak kandırarak bunu söylediler. Ama çıkıp konuştuğumuzda ise siyaset yapmakla suçlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her şeyde olduğu gibi bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar”

Borak, köy kahvelerine, yanlarında müsteşarlarla birlikte gelip, ‘Proje hazır, yıl sonuna kadar projeyi bitiriyoruz, yol asfaltlanacak’ denildiğini ancak ilgili firmayla konuştuğunda ‘Bizim elimizde proje yok, Ziyamet’ten Kaleburnu’na kadar geleceğiz, burada ise Zafer Burnu projesini görmezsek geri gideriz’ cevabını aldığını anlattı.

Borak, “Bugüne kadar neyi düzgün yaptılar ki bunu da yapsınlar. Her şeyde olduğu gibi bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Bizim için kaybı çok fazla, umarım yaparlar ve yaz sonuna kadar bitirirler” dedi.

“Bugüne kadar siyasetçiler Karpaz halkını kişisel menfaatleri için kullandı”

Karpaz halkının da tam olarak ne istediğini çok iyi ifade edemediğini, bu sıkıntıları yaşanmasının bir sebebinin de bu olduğunu belirten Borak, bugüne kadar siyasetçilerin Karpaz halkını kişisel menfaatleri için kullandıklarını vurguladı.

Borak, “Halk da ‘bunlar artık böyle geldi, böyle gidecekler’ diye düşünüyor. Artık buna dur diyen bir kesim ve bir gençlik var. Mesela Dipkarpaz Sağlık Ocağı‘na bir ambulans verildi ve biz günlerce teşekkür ettik Bakanlığa, fakat zaten bu onların asli göreviydi” dedi.

“Biz seçim zamanı gideriz birkaç tane söz veririz ve seçimi kazanırız”

Seçimden önce yaşadıkları dönemin tamamen ölü bir dönem olduğunu, o dönemde yapılan tek şeyin de örgüt başkanları veya belediye başkanlarıyla birebir ilişkiler olduğunu belirten Borak, bu ilişkileri koparmamalarının sebebinin de seçim zamanı işe yarayacağını düşünmeleri olduğunu söyledi.

Borak, “Bizim bugün 17-18 senedir yönetilen bir emirnamemiz var, bunun imar planına dönmesi gerekir. Ne yazık ki bunu imar planına çeviremiyorlar. Hayvancılıkla, tarımla, eğitimle, sağlıkla ilgili sorunlarımız var ve bunları çözemiyoruz. Şöyle bir algı var, ‘biz seçim zamanı gideriz, zaten oradaki insanların ekonomik durumu çok kötü, biraz maddi ve manevi yardım ederiz veya birkaç tane söz veririz ve seçimi kazanırız’. Biraz daha dik bir duruşla bu durumu sonlandırabiliriz. Maalesef bunları yapan da sağ partiler oluyor” dedi.

“Gelin masaya oturalım, yetki sizde ama bizi de katın, bizde bir şeyler söyleyelim”

Seçim zamanı geldiğinde gelip insanların duygularıyla oynandığını, seçim bittiğinde ise yüz üstü bırakıldıklarını anlatan Borak, insanların iyi yönde değiştiğine yönelik bir izleniminin olduğunu da söyledi.

Borak son olarak şunları kaydetti;

“Dipkarpaz, Kıbrıs’ın kuzeyinin en büyük köyüdür ama Dipkarpaz Belediyesi iki tane köyün çöplerini tek bir araçla toplamaya çalışıyor. İnsanların sorumsuzluğu çok büyük. Biz birçok bölgeden vergi almamamıza rağmen gidip insanların çöplerini temizliyoruz. Projeyi çizeceklerinde diyoruz ki, gelin masaya oturalım, yetki sizde ama burası Dipkarpaz Belediyesi hudutları içerisinde, bizi de katın, bizde bir şeyler söyleyelim. Ne yazık ki yaklaşmıyorlar bile”

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu