EkonomiKıbrısManşet

Eğitim sendikaları, Maliye Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanıyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) bugün Maliye Bakanlığı önünde Eylül ayında ödenmesi gereken ama halen ödenmeyen öğretmen hazırlık ödenekleri ile ilgili basın açıklaması yaptı

Elcil: Sütün 11 lira olduğu günlerden geçiyoruz

Açıklama yok.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil Maliye önündeki yaptığı açıklamada, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay geçtiğimiz günlerde adaya geldiğinde 25 bin dolar kişi başı milli gelir öngördüğünü ve “Ekonomiyi geliştirmek için ciddi adımlar atılacak” dediğini hatırlatarak “Maaşların ödenip ödenmeyeceği, dövizin maaşları eritmesi, uzayan benzin kuyrukları, boşalan market rafları ve 1 sütün 11 tl olduğu günlerden geçiyoruz. Kıbrıs Türk toplumu bunu hak etmiyor” dedi.

“Hükümet edenlere yasayı hatırlatmaya geldik”

“Öğretmenler olarak bunları söylediğimiz için TC tarafından sevilmiyoruz ama hukuk devletinde bunların söylenmesi lazım” diyen Elcil, “Seçimler yaklaşıyor, seçilenler yasalara uymak zorundadır. İşte biz de bu yüzden hükümet edenlere yasayı hatırlatmaya geldik. Öğretmenin yasal hakkı olan ödenekler ödenmedi. Öğretmene para yok, hastaneye doktor yok, ilaç yok ve bunlar için gerekli olan kaynak başka yerlerde kullanılıyor. Sayın Bakan bize 3 haftadır randevu bile vermeyi zül olarak görüyor. Öğretmen hazırlık ödeneği Eylül ayında ödenmesi gerekirken Aralık ayındayız ve hala bu ödeme yapılmadı. Maliye’nin önceliği Azeri 3 sanatçıya ödeme yapmak mı?” diye sordu

Açıklama yok.

Elmalı: Bu ülkede kaynak vardır

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı da yaptığı konuşmada “Mevcut yasalar vatandaşa uygulanırken devlet kendi sorumluluklarını yerine getirmiyor. Yasal olarak eylül ayı başında ödenmesi gereken ödenek aralık oldu ödenmedi rahatça söyleyebiliyorlar. Maaşları hayat pahalılığını ilerde ödeyeceğiz diyebiliyorlar ama vatandaş bunu yapamıyor yaparsa faiz ödüyor” dedi.

Hükümet edenlerin vatandaşın önceliklerini görmeden kaynakları istedikleri gibi kullanabildiğini belirten Elmalı, “Bu ülkede kaynak vardır. Kaynağı doğru kullanmayan yönetimlerden dolayı vatandaşlar kaynak yok denilerek mağdur edilmektedir. Maliye Bakanı’na mektup yazdık ve açacağımız davalar öncesi daha önce açılan davaları emsal göstereceğimizi belirttik ama bize hiç bir dönüşü olmadı. Şu an 4 bine yakın öğretmen için bir bir dava dosyalayacağız ve bu davaların tüm masraflarını da maliye ödemek zorunda kalacak çünkü Başsavcılığın görüşü bizi haklı bulmakta. Yasa bizi haklı görmekte” dedi.

Tatar ve UBP-DP Hükümeti yasal sorumluluklarını yerine getirmeyip saltanat sürüyor

Sendikalar tarafından yapılan ortak açıklamada, “Yaşanan Covid-19 felaketini fırsata dönüştürerek, kendi yandaş sermayedarlarını desteklemeyi öncelik gören Tatar-UBP-DP Hükümeti, Türk Lirası’nın erimesi, alım gücünün düşmesi konusunda adım atmazken, yasal sorumluluklarını da yerine getirmeyerek, saltanat sürmeye devam etmektedir” denildi.

Ortak açıklamanın tamamı şöyle:

“Pandemiyi fırsat bilerek, pandemi oteli adı altında kendi yandaşlarına yüz milyonlar aktaran, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yüzlerce gereksiz istihdam yapan, görev yerine gitmeyen yandaş memura, öğretmen ve işçilere gereksiz maaş ödeyen, teşviklerle ganimetci sermayeyi destekleyen, 7’si Türkiye’de ve 19’u ise farklı ülkelerde toplamda 26 yerde partizanca görevlendirilen kişilere aylık 4,000 Euro maaş ödeyen, kara para aklamak için anayasaya aykırı olarak kanun gücünde kararname geçiren, yolsuzluk ve usulsüzlük yapanları koruyan, KIB-TEK’in akaryakıt ihalelerine fesat karıştıran, 5 aydır öğrencilerin burslarını yatırmayan, büyük sermayeden vergi almak için hiçbir çalışma yapmayan, vatandaş yiyecek ekmek bulamaz ve zamlar altında ezilirken, saray yapmak için girişim yapan Tatar-UBP-DP Hükümeti, yasa gereği ödemesi gereken “Ders Yılı Hazırlık Ödeneği’ni” vermekten kaçmaktadır.

Açıklama yok.

Ekonomiyi düzelteceğiz yalanı ile 2008 yılında “Tek Tip Sosyal Güvenlik Yasası’nı” geçirerek, maaşları %40 azaltarak Göç Yasası’nı uygulayanlara soruyoruz;

– Bu yasaları dayatan Türkiye hükümetlerinin talimatlarını yerine getirdiniz de ne oldu? Ekonomiyi mi düzelttiniz?

– Kişi başı milli gelir olarak 25,000 Dolar’a ulaştınız mı? “Türkiye’den en iyi parayı biz alırız” diyen sizler, savunma bütçesi için bile para vermeyen Türkiye hükümetlerinin bu tavrını gizleyip askeri ödemek için borçlanmadınız mı?

Açıklama yok.

Tüm bu gerçekleri gizleyerek siyaset yapmaya çalışan, Tatar-UBP-DP hükümetinin tek derdi seçim ve koltuk sevdasıdır. Vatandaşını zamlar ve döviz borçları altında ezen bu biatcı anlayışın, öğretmeni “dilenci” olarak görmesine asla izin vermeyeceğiz.

Bilinmelidir ki, öğretmen ders verir”











Başa dön tuşu