KıbrısManşet

Elmalı: Bu ülkenin çocukları göç etmesin diye buradayız

Sendikal Platform’da örgütlü 9 sendikanın düzenlediği ve birçok sivil toplum örgütünün de destek verdiği, toplumun fakirleşmesine, yok edilmesine, dilenci haline getirilmesine karşı düzenlenen eylem büyük katılımla gerçekleşti

Elmalı: Bu ülkenin çocukları göç etmesin diye buradayız

Bağlı oldukları sendikalardan Meclis önüne yürüyen eylemciler, Cumhurbaşkanlığı önünden geçerek burada Ersin Tatar’ı protesto etti.

Ardından Meclis önünde yapılan basın açıklamasında ilk söz alan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı aldı.

Elmalı, “Bugün buraya gelemeyen özel sektör emekçileri için de buradayız” diyerek başladığı konuşmasında, bu ülkenin çocuklarının göç etmemesi, burayı vatan bilen insanların insanca yaşaması için burada olduklarını vurguladı.

 “Bir kuruş vergi ödemeyen insanlar yüzünden gençler göç ediyor”

Ülkeyi yönetenlere düşen görevin, Meclis’e girip halkı yoksullaştırmak olmadığını belirten Elmalı, görevin bu imkânları yaratmak olması gerektiğinin altını çizdi.

Elmalı, “Bu ülkede bir kuruş vergi ödemeyen insanlar yüzünden gençler göç ediyor. Market raflarında ne varsa dövize endeksli olarak satılırken maaşların azalması kabul edilemez. İnsanlar fakirleşiyor ve bunun için hiç kimse harekete geçmiyor” dedi.

Konuşmasında Tatar’a da seslenen Elmalı, “Biz fakirleşiyoruz siz manzara paylaşıyorsunuz. Bizler Toros’lara niye bakıyorsunuz demiyoruz, bakın tabii ama halkınıza da bakın, ülkede ne olup bittiğine de bakın. Artık yüzünüzü halka dönün ve halka da bakın” dedi.

“Bu ülkede en çok kazananlar asgari ücretli mi yoksa ultra zenginler mi? “

Yeni asgari ücrete konusuna da değinen Elmalı, her yıl yaşanan asgari ücret komedisinin bu yıl da yaşandığını, ancak halk olarak buna asla izin vermeyeceklerini belirtti.

Vergi düzenlemesi deyince hükümetin aklına bordrolu çalışan geldiğini ifade eden diyen Elmalı, “Bu ülkede en çok kazananlar memurlar mı, öğretmenler mi, asgari ücretli mi yoksa ultra zenginler mi? Döviz artınca güncellenen fiyatlar döviz düşünce güncellenmiyor. Halkın alım gücünü korumak için hayat pahalılığının her 2 ayda bir tekrar hesaplanması ve halkın fakirleşmesinin önüne geçilmesi gerekir. Bunun takipçisi olacağız ve halkımızı daha da fakirleştirmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

Kuyucuoğluları: 69 TL’ye aldığımız hellim şu an 123 TL

Eylemde konuşan bir diğer isim olan Gelir ve Vergi Sendikası Başkanı Şebnem Kuyucuğluları, dün markete gittiğinde daha önce 69 TL’ye aldığı hellimin şu an 123 TL’ye satıldığını gördüğünü söyleyerek, marketler arasındaki fiyat farkının halkın alım gücünü zorladığını ama hükümetin bunu görmezden geldiğini kaydetti.

Kuyucuoğluları, “Yoksullaşarak ve fakirleşerek bu memlekette yaşamak istemediğimiz için buradayız” diyerek hükümet edenlerden fiyatlarda düzenleme ve denetleme yapmasını, halkın açlığa sürüklenmesini engellemesini istedi.

Özdoğan: Örgütsüz, güvencesiz özel sektör emekçileri yalnız değildir

Güç-Sen Başkanı Abdullah Özdoğan da yaptığı konuşmasında, birilerinin ‘seçim öncesi eylem mi grev mi olur’ dediğini söyleyerek, seçim öncesi zamların, vergilerin ve afların olduğunu hatırlattı ve “Eylem mi olamıyor?” diye sordu.

Özdoğan, “Başbakan çok şaşkın, roket hızıyla yükselen fiyatlar paraşüt hızıyla düşüyormuş. Buyursun gelsin yanımıza ona da burada yer var. Güvencesiz özel sektör emekçilerine, asgari ücrete artış yapmışlar ama yasallaştıramamışlar. Bu örgütsüz, güvencesiz özel sektör emekçileri bilinsin ki yalnız değildir” dedi.

Özdoğan, “Kasım ayı sonu vergi yasa tasarısını Meclis’ten geçirdiler. Maaşlar ardındaki makası kapatacaklarmış. Onlar Göç Yasası’nı devreye koyuyorlar. Bunlara asla izin vermeyeceğiz. Yeni yıla nasıl girersen öyle gidermiş o zaman buraya gelemeyen özel sektör emekçileri için de sözler vererek girelim ki 2022 onlar için de mücadele yılı olsun. Asgari ücretlinin hakkını savunacağımız, üretimi bitirmelerine izin vermeyeceğimiz, servet beyanı bile alamayanlar servet vergisi yerine emekçiden vergi alacakmış bunların karşısında durmak için 2022 de de meydanlarda olacağız” dedi

Fotoğraflar: Kadir Sidal – Özgür Gazete











Başa dön tuşu