EkonomiKıbrısManşetSağlık

 Özyiğit: TDP planlı yapılaşmadan yanadır

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede kaynak sorunu bulunmadığını ancak hükümetin vergilendirme konusunda zayıf kaldığını söyleyerek, özellikle sanat bet konusunda, milyonlarca liranın buradan geçtiğini belirtti

 Özyiğit: TDP planlı yapılaşmadan yanadır

Özgür Web TV’de yayınlanan Seçim Özel programında Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Özyiğit, dün özellikle Gönyeli bölgesinde aşırı yağışlar sonrası yaşanan su baskınlarının nedeninin imar planları olduğunu söyledi.

Özyiğit, “TDP planlı yapılaşmadan yanadır. TDP, imar planlarını olmazsa olmaz diye kabul etmektedir. Zamanında bazı bölgelerde emirnameler yayımlandı ama emirnameler kalıcı oldu ve 20 senedir onunla yönetilen yerler vardır. Bu ülkede imar yasası var. Yaklaşık 30 sene önce bu yasayı çıkarmışız ama onun gereğini yaptık mı? Yapmadık” dedi.

“En son imar planı Akıncı döneminde yapıldı”

Girne’de şu an imar planının yürürlükte olduğunu ama devasa şekilde 10 katlı bina izinleri verildiğini hatırlatan Özyiğit, Girne’nin adeta taşa ve betona dönüştükten sonra yürürlüğe giren imar planı için çok geç kalındığını vurguladı.

Özyiğit, “Lefkoşa ve Gönyeli’yi de kapsayacak şekilde en son imar planı Sayın Mustafa Akıncı döneminde yapıldı. Sayın Mehmet Harmancı’nın (LTB Başkanı) ilk göreve geldiği yıllarda Lefkoşa’yı sürekli sular basardı. Harmancı ve ekibinin aldığı tedbirler nispeten bunları minimuma indirdi. Ama halen daha oralarda belki de yıkılması gereken, dere yatağına yapılan binalar vardır. Hastane bile dere yatağındadır. Bunlara rağmen Lefkoşa’da oldukça ilerleme kaydedildi” dedi.

“Türkiye’deki mevduat sahipleri Erdoğan’ın söylediklerine inanalım mı, inanmayalım mı diye düşünüyor”

Ülkeye TL kullanımına ve kötü yönetime bağlı yaşanan ekonomik krizle ilgili konuşan Özyiğit, Türkiye’nin TL mevduatlarıyla ilgili aldığı faiz kararından sonra dövizde çok sert bir düşüş yaşandığını ama son 2 gündür dövizin yine yükselişe geçtiğini, bunun da insanların mevduatlarıyla ilgili yeni politikaya güvenmediğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Özyiğit,  “Türkiye’de Merkez Bankası ciddi bir şekilde yaptırım uyguluyor ve bankalara diyor ki ‘ya mevduat sahiplerini ikna edersiniz ya da sizin munzam karşılıklarınızdan kesinti yapacağım’. Bu olacak iş değildir. İnsanları teşvik edeceksiniz, ikna edeceksiniz, inandıracaksınız çünkü görülüyor ki bu bir güven testidir aslında. Şu anda Türkiye’de bir güven testi yaşanıyor. Sayın Erdoğan’ın söylediklerine inanalım mı, inanmayalım mı diye düşünüyor.

“Siz dün Bakanlar Kurulu toplandığında yakıtla ya da tüp gazla ilgili bir karar aldınız mı?”

Ekonomi Bakanı Sunat Atun’un, ‘TL’yi ve fiyatları biz kontrol edemeyiz’ dediğini hatırlatan Özyiğit, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun ise tepki çeken ‘Ucuz alanı alın’ açıklamasını eleştirdi.

Özyiğit, “Ülkede kimse fiyatları denetlemiyor, Başbakan ‘ucuz alın’ diyor. Ben de Başbakana soruyorum, siz dün Bakanlar Kurulu toplandığında yakıtla ya da tüp gazla ilgili bir karar aldınız mı? Dolayısıyla siz önce bunlardaki artışı geri alıp fiyatları indireceksiniz ki, o insanlara siz de ‘fiyatlarınızı indirin’ diyebilesiniz” dedi.

“Sanal bet olayı vardır. Ama buradan milyonlarca lira gidiyor”

Yaşananlar karşısında hükümetin adım atmamasının, özel sektör çalışanlarını kaderine tek etme mantığı olduğunu vurgulayan Özyiğit, hükümetin yeni asgari ücret konusunda da işçiyi ve işvereni karşı karşıya getirmek istediğini belirtti.

“Artık asgari ücreti doğru bir zemine oturtalım” diyen Özyiğit, “Bizim kurumlarımızı kendimizin yönetip, ekonomiyi de gerçek anlamda elimize almamız ve Türkiye ile olan ilişkileri de belirli bir saygınlık noktasına getirecektir. Ekonomik yönden ciddi bir konfor mekanizması kurmamız gerekiyor ki, çalışanlara, işverenlere, üreticilere nasıl bir yapı içerisinde hareket edebileceğini ve en önemlisi de kaynak yaratmadır.  Bu ülke de kaynak da vardır. Sanal bet olayı vardır. Ama buradan milyonlarca lira gidiyor. Devlet bunun vergisini alması gerekir” dedi.











Başa dön tuşu