EkonomiKıbrısManşet

Şahiner: Öncelik külliye değil, halktır demek bu kadar zor mu?

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili ve Milletvekili adayı Salahi Şahiner, UBP’ye sandıktan büyük bir tokat geleceğini, tek başına iktidar iddiasının da  ‘rüya içinde rüya görmek’ olduğunu söyledi

Şahiner: Yaşamak istediğim ülkedeki şartların bu olmadığına karar vermiştim

Özgür Web TV’de yayınlanan Seçim Özel programında Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Şahiner, 7 Ocak 2018 seçimlerine girerken hayatının geleceğini siyaset üzerine kurmadığını ancak eğitimi bitip adaya döndüğünde, yaşamak istediği ülkedeki şartlarının bu olmadığına karar verdiğini ve siyasete girdiğini söyledi.

Şahiner, “CTP Lefke ilçesinde aday oldum ve vekil görevini üstlendim. Şanssız bir döneme denk geldim ve 4’lü koalisyon güzel giderken Sn. Özersay’ın (HP Genel Başkanı) Cumhurbaşkanlığı seçimi zamanında yaptığı gizli anlaşmalar ve hükümetin çökmesi sonucu maalesef kötüye gidiş devam etti. Ben eğer o dönem güzel gitseydi ve ideallerime ulaşsaydım, şu an siyasete devam eder miydim bilmiyorum” dedi.

 “UBP, DP ya da YDP’nin boykot yapmayın dediğini duydunuz mu?”

Boykot trendinin ilk başlarda korkutucu gibi göründüğünü ancak son günlerde bunun kırıldığını söyleyen Şahiner, boykot edenlerin de bu ülkenin aydın insanları olduğunu vurguladı.

UBP, DP ya da YDP’nin boykot yapmayın dediğini duydunuz mu?” diye soran Şahiner, boykot diyenlerin sol partileri boykot ettiğini ancak gelenle gidenin her zaman aynı olmadığını söyledi.

Şahiner, “Bunu defalarca yaşadık ve gördük. Boykottan daha tehlikeli kesim ise ülkenin bugünkü durumundan bıkan ve usanan kesimdir” dedi.

 “CTP’nin tek başına iktidara yürüyor”

UBP’ye sandıktan büyük bir tokat geleceğini çünkü halkın bu durumdan rahatsız olduğunu kaydeden Şahiner, UBP’nin tek başına iktidar iddiasını da  ‘rüya içinde rüya görmek’ olarak yorumladı.

Şahiner, “Bence sokağın nabzı da bunu söylüyor. 23 Ocak’a kadar olan süreç CTP’nin tek başına iktidara yürüyüşüdür” ifadelerini kullandı.

 “Ben halkımın temel gıda maddelerine erişimde zorluk yaşadığını görüp oturup bakacak mıyım?”

Euro’ya geçiş önerisinin, CTP’nin seçimlerde şirin görünmek için ortaya attığı bir şey olmadığının altını çizen Şahiner, bunun bu dönemde gündeme gelmesinin sebebinin de, TC’nin dünyada eşi benzeri olmayan para politikası olduğunu belirtti.

“TC’nin kendi içinde aldığı kararları eleştirmiyorum” diyen Şahiner, faiz artırmama kararında TC yetkililerinin kendilerine göre haklı olabileceklerini ancak bu kararın Kıbrıs’ın kuzeyindeki ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurguladı.

Şahiner, “Faiz artırmama kararı sizin elinizdeki sermayeyi bankaya koymak yerine yatırıma dönüştürmeniz ve istihdam sağlamanız demektir. Bu kısa veya orta vadede TL’nin değer kazanıp da kalkınma getireceği bir plan değildir. Bu çok uzun vadede olması gereken bir plandır. Peki, biz ne yapacağız? TC’nin kendi devleti için aldığı kararlara, ben burada halkımın temel gıda maddelerine erişimde zorluk yaşadığını görüp oturup bakacak mıyım? Tabii ki hayır” dedi.

 “ ‘Geceden sabaha bunu yapacağız’ demiyoruz”

CTP olarak hükümete geldikleri zaman izleyecekleri yolu planladıklarını ve Euro’ya endeksli bir muhasebe sistemi için gerekli çalışmayı yaptıklarını anlatan Şahiner, ‘geceden sabaha bunu yapacağız’ demediklerini ve bunun bir süreç olduğunu belirtti.

Şahiner, “Bununla ilgili hükümete geldiğimizde AB Merkez Bankası ve güney yönetimi dâhil birçok görüşme yapılacak ve tüzüklerimizde de değişiklikler gerekecek. Her şey hazır olsa bile 1 yıl bir simülasyon süreci olacak, yaşayıp deneme sürecine geçeceğiz. Teknik olarak Euro’ya geçiş mümkündür” dedi.

“TC’deki yetkililere öncelikli olan külliye değil, halkın önceliklerini halletmemiz lazım demek bu kadar zor mu?”

TC’nin, Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar için yaptıracağı külliyenin inşasına 586 milyon TL kaynak toplandığı haberleri hakkında da konuşan Şahiner, halkın temel gıda maddelerine bile erişiminin zor olduğu bir süreçte hiç bir siyasi partinin bunu kabul etmemesi gerektiğini kaydetti.

“Üretici, hayvancı, esnaf kan ağlarken, tarlasını, hayvanını satışa çıkarırken, esnaf borç yükü altında ezilirken bunlarla ilgili hiç bir çözüm önerisi sunmadan sadece külliye için bu kadar büyük bir kaynak ayırılmasını gerçekten aklım almıyor” diyen Şahiner, “TC’deki yetkililere öncelikli olan külliye değil halkın önceliklerini halletmemiz lazım demek bu kadar zor mu?” diye sordu.

 











Başa dön tuşu