KıbrısManşet

Kasulidis: Maraş kurtarılırsa, kârı bedelinden fazla olacak

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs Türk tarafının, Ercan Havaalanı ve Mağusa Limanı’nın açılmasına karşılık kapalı Maraş’ın iadesi önerisini kabul etmesi halinde, Kıbrıslıtürklerin izolasyon argümanının kalmayacağını söyledi

Kasulidis: Bu öneri Türk tarafının ‘Kıbrıslıtürklerin izolasyonu’ argümanını elinden alacak

Alihtia, Kasulidis’in dün RİK’e yaptığı açıklamayı ‘Timbu’nun (Ercan) Kârı Bedelinden Fazla, Dışişleri Bakanı, ABD’nin GYÖ İnisiyatifine Olumlu Yaklaştığını Vurguladı” başlığıyla aktardı.

Kıbrıs sorunundaki durgunluktan, Türk tarafının iki devlet çözümü ve egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü istemesini sorumlu tutan Kasulidis, Türk tarafı kabul etmemesine rağmen Ercan Havaalanı ve Mağusa Limanı’nın açılmasına karşılık kapalı Maraş’ın Rum tarafına verilmesi önerisinde ısrar edeceklerini söyledi.

“Bu öneri Türk tarafının Kıbrıslı Türklerin izolasyonu argümanını elinden alacak” diyen Kasulidis “Kıbrıs Cumhuriyeti müzakerelerin yeniden başlaması için elinden gelen her şeyi yapacak ancak Türk tarafının egemenlik ve ayrı devlet şartlarını kabul etmesi asla söz konusu değildir” şeklinde devam etti.

“Maraş kurtarılırsa, kârı bedelinden fazla olacak”

Kasulidis, Türk tarafının iki devlet argümanını güçlendirebileceği gerekçesiyle önerinin tehlikeli olduğu hatırlatıldığında, “Bütün önerilerin bedeli, kârı vardır ve bunlar hesaplanır. Kıbrıslıtürklerin izolasyon argümanları ellerinden alınır. Maraş kurtarılırsa, kârı bedelinden fazla olacak” cevabını verdi.

Kasulidis Amerikalıların önerilerine olumlu yaklaştığını ancak hem Türkiye’de hem de Kıbrıs’ın güneyinde seçimler yapılacağı için Kıbrıs müzakerelerinin bu yıl başlamasını zor gördüğünü kaydetti.

“ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i Kıbrıs’a davet ettim”

RIK’e açıklamasında ABD ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin 4 yıldır büyük bir hızla gelişiyor olması üzerinde duran Kasulidis, CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security) (Kıbrıs Toprak, Açık Deniz ve Liman Güvenlik Merkezi) konusunda ABD ile yaptıkları anlaşmaya vurgu yaptı.

Yoannis Kasulidis, 5 milyon dolarlık maliyeti ABD tarafından karşılanan Larnaka’daki CYCLOPS tesisinin inşaatının tamamlanmak üzere olduğuna işaret ederek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i Kıbrıs’a davet ettiğini söyledi.

Rum Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu