KıbrısManşet

Kaçmaz: Sorunumuz, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşmasıdır

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Akgün Kaçmaz, yıllardan beri okullara hademe alımlarının ihale üzerine şirketler aracılığı ile hizmet alımı yöntemiyle yapıldığını, bu yöntem ile gizli özelleştirme mantığının dolaylı olarak eğitime sızdığını vurguladı

Kaçmaz: Hademelerin yüzde 25’i hizmet alımı ve güvencesiz çalışma koşullarına sahiptir

Yazılı açıklama yapan Kaçmaz, sendika olarak yetki alanlarının dışında olmasına rağmen yıllardır bu sorunu dile getirdiklerini ve çözüm talep ettiklerini söyledi.

İlköğretime bağlı okullarda 207 kişi kadrolu/işçi, 71 kişinin de hizmet alımı statüsünde olduğunu söyleyen Kaçmaz, “Hademelerin yüzde 25’i hizmet alımı ve güvencesiz çalışma koşullarına sahiptir” dedi.

“Hademelerin güvencesiz koşullara sahip olması okullarımızdaki çalışma barışını olumsuz etkileyecek”

Kaçmaz’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Alasya İlkokulu, Yenicami Anaokulu, Arabahmet İlkokulu, Görme Engelliler Okulu, Kurtuluş İlkokulu, Mustafa Çağatay İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Karakum Anaokulu, Pınarbaşı Anaokulu, Beylerbeyi Anaokulu’nun tamamında hademeler hizmet alımı, Gönyeli İlkokulu ve 23 Nisan İlkokulu’nun ise %80’i hizmet alımıdır. Hademelerin % 25’inin esnek çalışma ve güvencesiz koşullara sahip olması okullarımızdaki çalışma barışını olumsuz etkileyecektir.

Ayrıca “Kadrolu/Geçici” statüde hali hazırda okullarda çalışan hademelerin en az yarısı son 15 yıldır geçici statüde çalışmaktadır.

“Hademeler 1 aydır emeğinin karşılığını alamadı”

Okullarımızda şirketler aracılığı ile hizmet alımı olarak görev yapan hademeler, son 1 aydır emeğinin karşılığını alamamıştır.

Ekonomik krizin eşiğinde insanlarımızın emeğinin karşılığını alamaması herkes için ama başta hükümet için bir sorun olmalıdır. Salgın ile mücadele eden okullarımızda temizlik hizmetinin kesintisiz sürdürülebilmesi önemlidir.

Hizmet alımı statüsünde olan kişiler maaşlarını bir an önce almalı, aynı sorunu yaşamamaları için önlem alınmalı ve yeni dönemde okullarda temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması önlenmelidir.

“Sorunumuz, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşmasıdır”

Altını çizerek belirtmeliyiz ki, sorunumuz hademe sorunu değil, temizlik hizmetlerinin taşeronlaşması sorunudur. Taşeronluk sistemi, ucuz işgücünden yararlanan, yasal yükümlülüklerden kurtulan, şirketlere kaynak aktaran ve kamusal alanda işçilerin örgütlenmesini engelleyen devletin bir aracı haline dönüşmüştür.

Sorunun nihai çözümü hizmet alımı anlayışından vazgeçilip, KHK aracılığı ile kadrolu eğitim hizmetlisinin okullarımıza atanmasıdır.











Başa dön tuşu