KıbrısManşet

Boyra: Normalde Elçinin ‘istenmeyen kişi’ olarak geri gönderilmesi gerekirdi

Avukat Boysan Boyra, Bulut Akacan‘ın babasına yapılan silahlı saldırıyla ilgili yaptığı açıklamalar sonrası normalde Cumhurbaşkanlığı‘nın TC Lefkoşa Büyükelçisi‘nin geri çekilmesi ya da istenmeyen kişi olduğu konusunda bir yazı hazırlaması, TC’ye göndermesi ve TC’nin de elçiyi geri alması gerektiğini belirtti. Boyra ayrıca Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki tutuklu yargılamaları da ‘çağdışı kalmışlık‘ olarak yorumladı

Boyra: Normalde Elçinin ‘istenmeyen kişi’ olarak geri gönderilmesi gerekirdi

Özgür Web TV‘de yayınlanan Özgür Gündem programında Pınar Barut‘un sorularını yanıtlayan Boyra, Akacan’ın babasına saldıranlar hakkında TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin ‘Onlar benim hemşerim, polise gitmekle hata ettin’ dediğini söylemesi üzerine normal ülkelerde yapılması gerekenleri anlattı.

Boyra, “Normalde bizim Cumhurbaşkanımızın veya Başbakanımızın derhal elçinin geri çekilmesi ya da istenmeyen kişi ilan edilmesi konusunda bir yazı hazırlaması, TC’ye göndermesi ve TC’nin elçiyi geri alması gerekirdi. Bir elçinin ülkede şaibeye dahil olduysa yapılması gereken budur” dedi.

“Savcılar Yüksek Kurulu konunun muhatabı”

Boyra Akacan’ın, Başsavcılığın kendisine davayı gerçi çekmesi konusunda baskı yaptığı iddilarına da şu yorumu getirdi;

Savcılar Yüksek Kurulu, bu konuya önem veriyorsa bir fezleke hazırlarlar ve kendi kurullarına getirirler. Kendi kurullarında bu konuyu araştırır ve bir noktaya getirirler. noktaya gelir ama maalesef bazı şeylerin delili yoktur.

“Aslında mahkeme güvenli bir ülkede yaşamadığımızı itiraf ediyor”

Boyra, gazetemizin gündeme taşıdığı, uzun yıllardır yaşanan Ağır Ceza Mahkemeleri’ndeki istisnasız herkesin tutuklu yargılanması ve bundan doğan maüduriyetlerin de giderilmemesi konusunda da şunları kaydetti;

“Herkesin tutuklu yargılanması çağdışı kalmış bir uygulamadır. Elbette bazı kural ve kategorilere giren durumlar farklı olabilir.

Ancak burada da şu çıkıyor karşımıza; devletin sınırları konusunda yine kendimizi güvende hissetmiyoruz. Koskoca mahkemeler sadece ‘kaçacaklar’ diye insanları tutuklu yargılıyorlar. Yani ‘benim sınırlarım güvenli değildir’ diyor.

Nerede Polis, Sahil Güvenlik? Aslında mahkeme güvenli bir ülkede yaşamadığımızı itiraf ediyor. Sırf kaçabilir diye kimse tutuklu yargılanmamalıdır”











Başa dön tuşu