KıbrısManşet

Kasoulides GYO’lara destek için Borrell ve diğer üst düzey yetkililerle görüşecek

Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıslıtürklerle Güven Yaratıcı Önlemler (GYO) sağlama girişiminde ısrar ederken, Dışişleri Bakanı teklifler için AB desteği arıyor

Kasoulides Borrell ve diğer üst düzey yetkililerle görüşecek

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir politika değişikliği, Türkiye‘ye yönelik yaptırımların rafa kaldırılması ve bunun yerine kilit oyunculardan çok daha fazla uluslararası desteğe sahip olan GYO’lara yönelmesine neden oldu.

Dışişleri Bakanı Loannis Kasoulides, Pazartesi günü AB Dışişleri Konseyi sırasında AB yüksek temsilcisi Josep Borrell ve diğer üst düzey yetkililerle görüşecek.

Kıbrıs hükümeti Türkiye’nin ek Ankara protokolünü uygulamasını istiyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dimitris Demetriou Perşembe günü Kıbrıs Haber Ajansı‘na verdiği demeçte, Kasoulides’in zirve sırasında önerileri detaylandıracağını ve AB’nin çözüm çabalarını boğan mevcut iklimin detoksifikasyonuna yardımcı olacağını umduğu tedbirlerin ilerletilmesi için AB’den destek isteyeceğini söyledi.

KC Başkanı Nikos Anastasiadis‘in son teklifleri arasında Maraş‘ın çitle çevrili bölgesinin BM’ye devredilmesi, dış dünya ile ticaretin kolaylaştırılması için Mağusa liman gümrük hizmetlerinin AB yetkisi altına alınması ve Tymbou (Ercan) Havaalanı’nın BM’ye bağlı olarak işletilmesi yer alıyor.

Kıbrıs hükümeti, kuzeyi ticarete ve uluslararası uçuşlara açmayı kabul etmesi karşılığında, Türkiye’nin Kıbrıs bayrağı altındaki gemilere limanlar açarak ve Kıbrıs uçaklarının Türk hava sahasına girmesine izin vererek ek Ankara protokolünü uygulamasını istiyor.

Rum Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu