KıbrısManşet

Çolakoğlu: Tam gün eğitime geçilmesi ile ilgili bir fizibilite çalışması yapıldı mı?


Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Şifa Çolakoğlu, bazı Kıbrıslıtürklerin Türkiye’ye alınmaması ve gazeteci Ali Kişmir’in bir yazısından dolayı yargılanıyor olmasını eleştirerek başladı

Çolakoğlu: Programda eğitimle ilgili yer alan 49 maddeden sadece ikisi takvimlendirildi

Çolakoğlu, ağırlıklı olarak eğitim, gençlik, kültür ve sanat konularındaki eleştiri ve önerilerini sundu.

Programda eğitimle ilgili yer alan 49 maddeden sadece ikisinin takvimlendirildiğini belirten Çolakoğlu, bundan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Özel gereksinimli bireylerin eğitimi ile ilgili yasanın geçeceğinin programda belirtildiğini anlatan Çolakoğlu, bu konuyla ilgili olarak da bir tarih veya bir program bulunmamasını eleştirdi. Çolakoğlu, özel eğitime daha fazla önem verilmesi ve özel eğitim dairesi kurulmasının ciddi anlamda düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

“Yabancı öğrenci sayısındaki artış nedeniyle görsel dersler de hazırlanması gerekir”

Belli alanlarda eğitmenlerin Türkiye’den getirtilmesine yönelik protokolün yenilendiğini belirten Çolakoğlu, artık söz konusu alanlarda eğitmen getirilmesine ihtiyaç kalmadığını, ilgili alanlarda işsiz eğitmenlerin ülkede bulunduğunu vurguladı.

Devlet okulları ile özel sektör okulları arasındaki eşitsizlikten de bahseden Çolakoğlu, bunun giderilmesi veya pandemi döneminde ortaya çıkan eksiklerin giderilmesi için bir çalışmaya rastlamadığını kaydetti.

Ülkedeki yabancı öğrenci sayısındaki artışa işaret eden Çolakoğlu, bu çocuklar için kursların yanı sıra görsel dersler de hazırlanması gerektiğini anlattı.

“Tam gün eğitime geçilmesi ile ilgili bir fizibilite çalışması yapıldı mı?”

Çolakoğlu, tüm okullar için standartların hayata geçmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için ise önce nüfus politikasının hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

Programda tam gün eğitime geçilmesi ile ilgili maddeyi okuyan Çolakoğlu, bunun da nasıl yapılacağı ile ilgili herhangi bir şey görmenin mümkün olmadığını belirterek, “bununla ilgili bir fizibilite çalışması yapıldı mı?” diye sordu.

Çolakoğlu, okullardaki temizliğin taşeron şirketlere verildiğini ve bu şirketlerin ödemelerini alamamasından dolayı okullarda temizliğin sağlıkta olduğu gibi aksadığını söyleyerek, devletin asli hizmetlerini yerine getirecek kadroların çalıştırılması gerektiğini vurguladı.

“Her ilçeye gençlik merkezi açmak yerine mevcut gençlik merkezlerinin işlevlerinin artırılması gerekir”

Programda yazdığı gibi her ilçeye gençlik merkezi açılması yerine mevcut gençlik merkezlerinin işlevlerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Çolakoğlu, gerekirse bu konuda yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle çalışılmasını istedi.

Hükümet programında yer alan müze ve ören yerleri ile ilgili projelerden bahseden Çolakoğlu, bunlarla ilgili de takvimlendirilme yapılmadığını kaydetti.

İlköğretim öğretmenleri için çevre eğitimi kampanyalarının başlatılmasını isteyen Çolakoğlu, çevre bilinci ve doğa sevgisinin küçük yaşlardan başlayarak çocuklara aşılamanın önemine vurgu yaptı.

Kültür Dairesi Teşkilat Yasası’nın günümüze uygun olarak revize edilmesi gerektiğini de belirten Çolakoğlu, Kültür Dairesi’nde emeklilerin yerine uzman istihdamı yapılmamasını eleştirdi.

Kıbrıs Türk Devlet tiyatroları binasının 23 yıl önce yandığını hatırlatan Çolakoğlu, tiyatro binasının yenileneceği vaadinin son kez bir hükümet programında yer almasını diledi.











Başa dön tuşu