Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Akgün Kaçmaz, okullarda yaşanan yıldırım düşmeleri, klima yangınları ve düşen tavanlara işaret ederek, okulların felaketlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için AB okul güvenliği mevzuatına uygun raporlanmasını ve gerekli yatırımların yapılmasını istedi
Kaçmaz: Okulların alt yapıları güçlendirilmedi
Sendika adına yazılı açıklamada bulunan Kaçmaz, “Okulların kapasitelerinin geliştirilmesi araştırma sonuçlarını” yayınlamalarının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen okulların alt yapılarının güçlendirilmediği gerçeğinin, bir sorun olarak durduğuna işaret etti.
Kaçmaz, “Kamu denetiminin güçlendirilmesi ve okulların altyapı fizibilite çalışmalarının tamamlanması için yapıcı adımların atılması konusunda hassas olunması gerektiğini hatırlatır, öğretmen ve öğrencilerin sağlıklı bir ortamda eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmelerinin bir hak olduğunun altını çizeriz. Eğitim Bakanlığı fizibilite çalışmaları noktasında başta DAÜ olmak üzere her bölgedeki üniversitelerden yardım alma noktasında girişim başlatmalıdır” dedi.
“Düşen tavalar, yanan klimalar, yıldırımlar…”
Geçtiğimiz hafta Güzelyurt’taki Barış İlkokulu’na yıldırım düştüğünü, Lefkoşa’da ise 9 Eylül İlkokulu’na ait bir sınıfta faal durumdaki klimanın elektrik aksamlarının kısa devre yapması sonucu yangın meydana geldiğini hatırlatan Kaçmaz, Şht. Yalçın İlkokulu’nda tavanın kaplamasının düşmesinin ise tüm okulların yaşamış olduğu kötü tecrübelerdend olduğunu söyledi.
Kaçmaz, “Barış İlkokulu’na yıldırım düştüğü anda çocukların ve öğretmenlerin teneffüs saatlerinde olması; olası bir kaybın önüne geçmiştir. Okulumuzda paratoner olması bir şanstır. Birçok okulumuzun paratoneri mevcut değildir. Elektronik birçok aygıt zarar görmüştür. Lefkoşa’da 9 Eylül İlkokulu’nda klimanın elektrik aksamlarının kısa devre yaptığı esnada öğrencilerimiz sınıftaydı. Çıkan yangın öğretmenlerimizin erken önlemlerini alması ve itfaiye ekiplerinin erken müdahalesi ile söndürülmüştür. Klimanın iç ünitesi tamamen, bir adet beyaz tahta ise kısmen yanarken, sınıfın duvarları ise işlenmek suretiyle zarar görmüştür” dedi.
“74’den günümüze sadece 21 tane kamusal yeni okul yapılırken, 19 yılda 46 cami inşa edildi”
Deprem fizibilite raporu olan okul oranının sadece yüzde 3 olduğunun altını çizen Kaçmaz, Serdarlı İlkokulu’na 2018 yılında yıldırım düştüğünü, aynı yıl 11 okulun ise sel felaketinden dolayı zarar gördüğünü, 1974’den günümüze sadece 21 tane kamusal yeni okul inşa edildiğini fakat son 19 yılda 46 yeni cami inşa edildiğini hatırlatmakta yeniden yarar olduğunu belirtti.
Kaçmaz, “Buna karşın 88 “özel” okul öncesi kurumu, 14 “özel” ilkokul, 12 “özel” orta eğitim kurum açılmıştır. Rakamlar bize artan nüfus karşısında kamusal eğitime yapılan yatırımların azlığını göstermektedir. Okullarımızın yüzde 86’sı 1974 öncesi yapılardır. Yeni okul projelerinin tamamlanması ve var olan okulların güçlendirilmesi gerekliliği açıkça ortadadır. 2022 yılında devletin tüm kurumları öncelikli olarak eğitim ve sağlık için seferber olup önemli adımlar atmalıdır” dedi.
“Okullarımızın devletin tüm kurumları gibi sigortalanmasını istiyoruz”
Okulların sel, yıldırım, deprem ve yangın gibi felaketlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için AB okul güvenliği mevzuatına uygun raporlanmasını ve gerekli yatırımların yapılmasını, şiddetli yağışların bir sel felaketine dönüşebileceğini düşünerek, salgın hastalıklar ve su kaynakları ile ilgili önleyici önlem alınmasını birçok platformda belirttiklerini anlatan Kaçmaz, sözlerini söylemeye devam edeceklerini belirterek, taleplerini sıraladı;
1- Okullarımızın sel, yıldırım, deprem ve yangın gibi felaketlere karşı dayanıklı hale getirilmesi için AB okul güvenliği mevzuatına uygun raporlanmasını ve gerekli yatırımların yapılmasını istiyoruz.
2- Okullarımızın devletin tüm kurumları gibi sigortalanmasını istiyoruz”