EkonomiKıbrısManşet

Maliye-Sen: Halkın en önemli gündemi, yaşanan hayat pahalılığı ve geçim derdi

Hazine ve Maliye Çalışanları Sendikası (Maliye-Sen), hükümet edenlerin koltuk kavgasını bırakıp bir an önce görevlerine odaklanmaları gerektiğini vurgulayarak, Servet Vergisi gibi ekonomik krizden çıkışı sağlayacak geç kalmış önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini talep etti

Maliye-Sen: Halkın en önemli gündemi, yaşanan hayat pahalılığı ve geçim derdi

Yazılı açıklama yapan sendika, halkın en önemli gündemini, yaşanan hayat pahalılığı ve geçim derdinin oluşturmaya devam etttiğini, 2021 yılının son çeyreğimde yaşanan döviz krizi ile birlikte meydana gelen fiyat artışlarının, halkın alım gücünü olumsuz yönde etkileyerek, çalışanların refah seviyesinin büyük oranda bozulmasına neden olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Ocak 2022 tarihinde oluşan hayat pahalılığı oranı yüzde 37.26 olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığı’nın bünyesindeki ilgili dairelerce yapılan çalışmalar ile birlikte maaşlara yansıtılması gerçekleştirilmiştir. Yapılan uygulama halkın bir nebze olsun rahatlamasına ve alım gücünün korunmasına vesile olmuştur” denildi.

“Elektriğe gelen yüzde 150 artış, KKTC ekonomisinin kırılgan yapısına büyük bir darbe vuracak”

Açıklama şöyle devam etti;

“Ancak; Ocak 2022 ve Şubat 2022 dönemini kapsayan hayat pahalılığı oranı İstatistik Kurumu’ndan alınan veriler çerçevesinde yüzde 12.59 oranına ulaştığı belirlenmektedir. Mart ayının başında elektrikte yapılan zamlar ve 10 Mart 2022 tarihinde akaryakıt fiyatlarına yapılan yeni zamlar ile birlikte Mart 2022 dönemini kapsayan süreçte de hayat pahalılığının Ocak ve Şubat 2022 dönemini aratmayacak seviyelerde olacağı değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede sadece ilk üç aylık süreçte yaklaşık olarak yüzde 25 oranında yaşanacak olan hayat pahalılığı karşısında çalışanların maaş ve ücretlerinde yaşanan kayıpların hızlı şekilde devam edeceği gözlerden kaçmamaktadır.

Üretim sektörünün önemli maliyetlerinden olan akaryakıt fiyatlarındaki zamlara ek olarak elektrik ücretlerine yüzde 150’lere varan artışların gerçekleşmesi KKTC ekonomisinin kırılgan yapısına büyük bir darbe vuracağı gerçeği ile karşı karşıyayız.

“Servet Vergisi hayata geçirmelidir”

Bu bağlamda hükümet edenler koltuk kavgasını bırakarak bir an önce görevlerine odaklanmalıdır. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkışı sağlayacak geç kalmış önlemleri ivedilikle hayata geçirmelidir.

Bozulan gelir adaletini sağlamak adına Vergi Yasası’nı yenileyerek çok kazanandan çok, az kazanandan daha az vergi alınması sağlanmalıdır. Pandeminin ortaya çıktığı 2019-2020 yıllarında birçok ülkenin krizle baş etmek adına düzenlediği Servet Vergisi hayata geçirmelidir.

Özellikle çalışanların alım gücünü koruyabilmek adına, enflasyonun tek haneli rakamlara indiği günlerde ortadan kaldırılan Eşel Mobil sisteminin içinde bulunduğumuz yüksek enflasyon ortamında yeniden hayat bulması büyük önem arz etmektedir.

“Konunun takipçisi olacağız”

Çalışanların alın gücünün daralması ekonominin daralması anlamına geldiği yadsınamaz bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.

Hazine ve Maliye Çalışanları Sendikası olarak her zaman olduğu gibi çalışanların beklentilerinin karşılanması konusundaki hassasiyetimizi koruyarak, konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyunun bilgisine sunarız”











Başa dön tuşu