KıbrısManşet

“Yaklaşımların revize edilmesine neden olacak”

Rum basını, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla oluşan koşullarla birlikte Doğu Akdeniz boru hattının geleceğini ele almaya devam ediyor

“Dert (Bela) Çözümler Sağlayabilir”

Fileleftheros gazetesi “Dert (Bela) Çözümler Sağlayabilir” başlıklı haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı‘nın, geçtiğimiz ocak ayında EastMed boru hattıyla ilgili gayriresmi belgesinin yarattığı ortam ışığında Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in “EastMed’in sorun yaratma aracı” olduğu yönünde açıklama yaptığını ancak Kıbrıs’ın şimdi bu olaya daha farklı yaklaştığını yazdı.

Gazete Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından ortaya çıkan yeni koşullara bağlı olarak Dışişleri Bakanı Kasulidis’in şimdi “kendilerinin hiçbir şeyi terk etmediği, Kıbrıs’ın EastMed boru hattının inşasına inanmaya devam ettiği” yönünde açıklama yaptığını belirtti.

“Yaklaşımların revize edilmesine neden olacak”

Gazete haberinde ayrıca Kıbrıs’ın görüşlerinin ve kararlarının ABD’nin tavrına bağlı olmadığını açıklasa bile ortamın yine değiştiğini, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın gayriresmi belgesinin hükümet için soğuk duş etkisi yaratsa da, ABD Enerji ve Çevre Bakanlığı Uluslararası Konular Müsteşarı Andrew Light’in açıklamasının EastMed konusunu arka planda geri getirdiğini yazdı.

Habere göre Müsteşar Light, konferans çerçevesinde yaptığı açıklamada “son gelişmelerin ardından her şeye yeni bir gözle bakacağız” ifadesini kullanırken, Rus doğal gazından kurtulmaya çalışılmasının, Doğu Akdeniz boru hattı da dahil olmak üzere yaklaşımların revize edilmesine neden olacağı mesajını gönderdi.

Kasulidis: ABD’nin tavrına bağlı değil

Aynı konferansta konuşan Senatör Robert Menendez ise Biden hükümetine, EastMed boru hattının gündemden çıkarılmasının mümkün olmadığını işaret etti.

Habere göre Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, geçtiğimiz Salı akşamı “Sigma” kanalına, sorulan “Kıbrıs’ın EastMed boru hattı fikrinden vazgeçip vazgeçmediği” şeklindeki bir soru üzerine yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın hiçbir şeyi terk etmediğini söyledi.

Kasulidis, Kudüs’te kararın alındığı günden itibaren sürdürülebilirlik çalışmasının yapılması kararı alındığını, bunun kendi pozisyonları olduğunu ve ABD’nin tavrına bağlı olmadığını belirtti.

Pilidu: EastMed boru hattı yapılacaksa bu ihracat için eldeki teyit edilmiş miktarlara bağlı olacak

Gazete aynı haberi içerisinde Enerji Bakanı Natasa Pilidu’nun EastMed konusundaki açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Pilidu, dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, EastMed boru hattı perspektiflerini dünyadaki gelişmelerle ilişkilendirmemekte dikkati olurken AB ve diğer ülkeler için alternatif tedarik kaynağı oluşturması mümkün olan “Afrodit” ve diğer yatakların geliştirilmesinin sahnede yer alması temennisini dile getirdi.

Pilidu, “EastMed boru hattı yapılacaksa bu ihracat için eldeki teyit edilmiş miktarlara bağlı olacak” ifadesini de kullandı.

Pilidu, EastMed boru hattının sürdürülebilirliği ile ilgili inceleme konusundaki bir soru üzerine, olguların değişmediğini, uygulama organının yıl sonuna kadar incelemeleri tamamlaması ve nihai yatırım kararı almak için süresinin bulunduğunu söyledi.

Rum Basını/Fatma Kişmir











Başa dön tuşu