Sağlık Bakanlığı, Türkiye‘nin ürettiği ve henüz Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) onay alınamayan, sadece Türkiye’de Acil Kullanım Onayı alan Turkovac adlı aşının ülkemizde de yapılacağını söyledi
Turkovac aşısı geçerli aşılar listesine eklenecek
Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin açıklamasında, Turkovac aşısının ülkemizde kabul edilmeyeceğine dair bir kararı olmadığı ve Turkovac aşısının geçerli aşılar listesine ekleneceği belirtildi.
Türk uzmanlar aşıya karşı temkinli
Türk Toraks Derneği (TTD), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), salgınla mücadelede hayati öneme sahip durumdaki aşıdan kaçışı hızlandıracak adım atılmaması çağrısı yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nın salgın süreciyle ilgili detaylı verileri paylaşmadığı ancak uluslararası veriler itibariyle mRNA aşısıyla mevcut varyantlara karşı daha fazla koruyuculuk sağlandığı vurgulandı.
Dolayısıyla gönüller üzerinde kapsamlı deneme sonuçları anlamında Faz-3 çalışması verileri açıklanmamış Turkovac’ın ise inaktif bir aşı olması itibariyle aşılanmadan kaçışa yol açabileceğine işaret edildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol da, bilimsel platformları işaret ettiği sosyal medya mesajlarıyla Turkovac’ın yazılı Faz-3 sonuçlarının acilen bilim insanlarına açılması gerektiği çağrısını dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı’nın Turkovac’a nasıl acil kullanım onayı (AKO) verildiğine ilişkin verileri kamuya açık şekilde paylaşması gerektiğini söyleyen Şenol, Bilim Kurulu üyesi meslektaşlarına yönelik de “Faz 3 çalışması yazılıp paylaşıldı mı? Müjde veren Bilim Kurulu üyelerinin elinde olduğunu söylediği verileri gören duyan bilen var mı?” tepkisini dile getirdi. Turkovac’a emek vermiş bilim insanları adına da üzüldüğünü belirten Şenol, Faz-3 çalışmalarıyla birlikte aşıyı güven verici şekilde kamuoyuna sunmak gerektiğine işaret etti.