KıbrısSürmanşet

Oymen: Yeraltı suları hayatımızı destekleyen gizli bir hazinedir

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki temasının ‘Yeraltı Suları’ olduğunu belirterek, yetkilileri suların kirletilmesi konusunda sıkı denetime, vatandaşları da israf etmemeye çağırdı

Oymen: Yeraltı suları hayatımızı destekleyen gizli bir hazinedir

Yazılı açıklama yapan Oymen, canlıların yaşaması için hayati öneme sahip olan suyun, en küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutttuğunu, suyun önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki temasının ‘Yeraltı Suları’ olduğunu belirtti.

Oymen, “Yeraltı suları görünmez olmasına rağmen etkisi her yerde görülebilmektedir. Yeraltı suları; hayatımızı destekleyen gizli bir hazinedir. Dünyanın en kurak bölgelerinde insanların sahip olduğu tek su kaynağı yeraltı suları olabilir. Dünyadaki tatlı suyun neredeyse tamamı yeraltı sularıdır ve su kaynaklarını, sanitasyon sistemlerini, çiftçiliği, endüstri ve ekosistemleri desteklemektedir. Ayrıca yeraltı suları iklim değişikliğine uyum sağlamada kritik bir rol oynamaktadır” dedi.

“Devleti sıkı denetime, vatandaşları da kirletmeden ve israf etmeden verimli kullanmaya davet ediyoruz”

Tarımda kimyasal ve organik gübre kullanımının, yeraltı su kalitesi için ciddi bir tehdit olduğunu, örneğin nitratın, dünya çapında yeraltı su kaynaklarının en yaygın kirleticisi olduğunu, sulu tarımdan kaynaklanan yeraltı sularını ilgilendiren diğer yaygın kirleticiler arasında pestisitlerin yer aldığını kaydeden Oymen, tarımdan kaynaklanan yaygın yeraltı suları kirliliğini önlemek veya sınırlamak, ekosistemleri ve insan sağlığını korumak için yasa ve yönetmeliklerin her düzeyde uygulanması gerektiğinin önemine işaret etti.

Oymen şöyle devam etti;

“Yeraltı suları her zaman kritik öneme sahip olmasına rağmen önemi tam olarak fark edilmemiştir. Yeraltı sularını kirlilikten korumalı ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmalıyız, insanların ve gezegenin ihtiyaçlarını dengelemeliyiz. Yeraltı sularının tarım, sanayi, ekosistemler ve iklim değişikliğine uyumdaki hayati rolü, sürdürülebilir kalkınma politikalarının oluşturulmasına yansıtılmalıdır.

Sürdürülebilir yeraltı suları kullanımı, özellikle yenilenemeyen akiferlerden hizmet verilen sulama sistemlerinde su tüketiminin sürekli izlenmesini gerektirir.

Bu çok değerli yeraltı zenginliğimizi korumak için devletimizi sıkı denetime, vatandaşlarımızı ise kirletmeden ve israf etmeden verimli kullanmaya davet ediyoruz”











Başa dön tuşu