KıbrısManşet

Kıb-tek’in nasıl batırıldığına sadece 1 örnek!

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) ihalesini kazandıktan sonra  ihalede yer alan ürünler yerine Çin malı ürünleri kuruma sattığı ve bununla ilgili birçok sahte evrak düzenleyerek kurumu zarara uğrattığı polis ve Sayıştay tarafından tespit edilen Mors Ltd Direktörü ve Direktör-Sekreteri mahkemeye çıkarıldı

Çin malı ürün getirdiler, sahte belgeyle kuruma sattılar

Mahkemede olayın detaylarını anlatan Polis, zanlıların yargılandığı suçların Ağır Ceza Mahkemesin’in yetkisine giren ağır suçlar olduğunu ifade etti. Zanlılar, kazandıkları ihale gereği getirilmesi gereken ürünler yerine Çin malı ürün getirerek, bu ürünleri düzenledikleri sahte evraklarla kuruma sattıkları gerekçesi ile başlatılan soruşturmada  teminata bağlanmak üzere mahkeme huzuruna çıkarıldı.

Mali Suçlarla Mücadele Amirliğinde görevli polis memuru Hüseyin Yıldıran olayla ilgili bulguları aktararak, huzurda bulunan zanlılar A.E.H. ve G.H.’nin “Sahte Resmi Belge Düzenleme”, “Tedavüle Sürme”, “Sahtekarlıkla Para Temini” suçlarıyla yargılandığını söyledi.

Polis 22 Haziran 2020 tarihinde Hukuk Dairesi’nden alınan yazının ekinde bulunan Sayıştay Başkanlığı’nın 1/2020 sayılı “Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na “60/80A Cut-Out Alımı” ve “22 Kv “D” Sigortası Alımı” ihalelerine ilişkin raporundan;

Merkezi İhale Komisyon’u tarafından 2017 tarihinde yapılan “Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na 15.000 adet Cut-Out alımı ihalesini” toplam 77 bin 850 dolar ve 2018 tarihinde yapılan “1.000 adet D Sigortası alımı ihalesini” toplam 123 bin 800 dolarla en düşük teklifi veren zanlı A.E.H’nin direktörü olduğu ve zanlı G. H.’nin direktör ve sekreteri olduğu, Lefkoşa’da faaliyet gösteren özel şirketlerinin kazandığı ve ihale şartnamesinde aranan “Türkiye menşeli elektrik malzemeleri” yerine “Çin menşeli elektrik malzemelerini” ithal edip, üzerine Türkiye’den ithal edilmiş gibi göstermek amacıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirket ismi yazdığını anlattı.

“Sahte belge sunarak 201 bin 650 dolar aldılar”

Konu elektrik malzemelerini Çin’den ithal ettikten sonra “Sahtekarlık ve Dolandırmak” niyetiyle, aslında Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na ait olmayan ve Elektrik Kurumu tarafından yazılmış gibi gösterilen sahte belge düzenleyip Ticaret Dairesi ile Gümrük ve Rüsumat Dairesi’ne ve yine “Sahtekarlık Dolandırmak” niyetiyle aslında Elektrik ve Mühendisleri Odası’na ait olmayan ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından verilmiş gibi gösterilen “Uygunluk Ön İzin” sahte belgelerini düzenleyip Gümrük ve Rüsumat Dairesine vermek suretiyle Sahte Resmi Belgeleri Tedavüle sürdüğünü kaydeden polis, Çin menşeli elektrik malzemelerini Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na teslim edip toplam 201 bin 650 doları sahtekarlıkla temin ettiklerinin öğrenildiğini söyledi.

Ofiste birçok evrak ve bilgisayarlara el kondu

Polis memuru Yıldıran 7 Nisan 2021 tarihinde Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nden temin edilen arama emri gereği, işyerinde zanlılar huzurlarında yapılan aramada, ihaleye ait bir çok evrak ile 3 adet laptop ve 1 adet bilgisayar kasası tespit edilip emare olarak zapt edildiğini aktardı.

“Laptopta sahte yazılar tespit edildi”

Yıldıran, mesele ile ilgili olarak emare zapt edilen zanlı G.H’ye ait laptop içerisinde, Elektrik Kurumu adına sahte olduğu tespit edilen yazı bulunduğu, yine aynı laptop içerisinde konuyla ilgili çeşitli yazıların tespit edildiğini söyledi.

“Suçları, Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisine giriyor”

Mesele ile ilgili olarak Sayıştaylık tarafından tespit edilen 3 adet sahte belgenin haricinde, yürütülen soruşturma neticesinde şirket tarafından Ticaret Dairesi’ne sunulan 2 adet ve Mağusa Gümrük ve Rüsumat Dairesi’ne sunulan 1 adet daha sahte evrak tespit edildiğini belirten Yıldıran, Elektrik Kurumu’na ait gibi gösterilen toplam 4 adet sahte belgenin Ticaret Dairesi’ne, Elektrik Mühendisleri Odası’na ait gibi gösterilen toplam 2 adet sahte belgenin de Gümrük ve Rusümet Dairesi’ne sunulduğunun tespit edildiğini aktardı.

Polis zanlıların KKTC vatandaşı olduğunu, ülkede yerleşik olduklarını ve iş yeri sahibi olduklarını belirterek zanlıların methaldar oldukları suçlar Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisine giren ağır suçlardan olduğunu, bu bağlamda davalarında hazır olmaları maksadı ile uygun bir teminata bağlanmalarını talep etti.

Tutuksuz yargılanacaklar

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Kıdemli Yargıç Mine Ozankaya, zanlıların davaları görüşülünceye değin yurtdışına çıkışının yasaklanması, KKTC vatandaşı muteber birer kefilin 200 bin TL değerinde kefalet senedi imzalaması, 25 bin TL nakit teminata yatırmaları ve ayda 1 ispati vücutta bulunmaları koşulu ile tutuksuz yargılanmalarına emir verdi.

Kamalı Haber











Başa dön tuşu