KıbrısManşet

Özersay: Seçimleri ertelenme kararı bu haliyle Anayasa Mahkemesi’nden döner




Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, belediye seçimlerinin ertelenmesi teklifinin Anayasa‘ya aykırı olduğunu ve Meclis‘ten geçirilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini belirtti

Özersay: Seçimleri ertelenme kararı bu haliyle Anayasa Mahkemesi’nden döner

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda konuşan Özersay, hükümetin “belediye seçimlerinin 1 yıl ertelenmesi” teklifinin, bu haliyle Anayasa’ya aykırı olacağını ve Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini söyledi.

Özersay, “Ortak akılla ve birlikte yapalım ve bir uzlaşma çıkmayacaksa, Anayasa maddelerine göre seçimin ertelenmesinin tek yolu olduğunu söylemiştik. Ne demiştik; “Ertelemenin yegane yolu tüm siyasi partilerin oy birliği ile bir karar almasıdır (Pandemiden dolayı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelendiği gibi)” demiştik.

“1 yıl belediye seçimleri açısından 365 gün değil de 400-410 güne tekabül eder gibi bir karar alırsanız belki o zaman erteleme olabilir”

Anayasa’nın 113. maddesinin 3. fıkrasını (Yerel yönetim organlarının seçimleri 4 yılda 1 yapılır) hatırlatan Özersay, bu şekilde bir ertelemenin Anayasa ihlali olacağını vurguladı ve son derece istisnai ve zaruret durumlarında tüm partilerin ortak akrarıyla erteleme yapılabileceğini kaydetti.

Özersay, “1 yıl KKTC’de belediye seçimleri açısından 365 gün değil de 400-410 güne tekabül eder gibi bir karar alırsanız belki o zaman erteleme olabilir. Seçimleri zamanında yapmak zorundasınız” dedi.











Başa dön tuşu