KıbrısManşetSağlık

KTTB’den Töre tepki: Yasa ve kural tanımazlık ne zamandan beri meşrudur?






Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Yönetim Kurulu, Covid-19 pozitif çıkmasından 3 gün sonra testinin negatif çıktığı gerekçesiyle Meclis’e gelen ve maskesiz şekilde çalışmalara katılan UBP‘li Meclis Başkanı Zorlu Töre‘ye tepki gösterdi

KTTB: Toplumun her bireyinin uymasının beklendiği kural ne ise Meclis’te de geçerlidir

KTTB yaptığı açıklamada, 1 Nisan 2022 tarihinde Covid-19 PCR testinin pozitif olduğunu ilan eden Meclis Başkanı Zorlu Töre’yi, 3 gün sonra Meclis kürsüsünde görmenin şaşkınlığı içerisinde olduklarını belirtti.

Açıklamada, “Yasamanın başı olarak Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından açıklanan 10 gün karantina süresine aykırı davranışını bütün Meclis, milletvekilleri ve bakanlar önünde maskesiz bir şekilde sürdürmüştür. Yasa yapıcı kurumun başkanı yasalara uymaz ve halka kötü örnek teşkil ederse, yasadışılık meşrulaştırılmış olur. Toplumun her bireyinin uymasının beklendiği kural ne ise Meclis’te de geçerlidir” denildi.

“Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere buna göz yumulmamalıdır”

Açıklama şöyle devam etti;

“Sayın Zorlu Töre herhangi bir kişi değildir. Covid-19 PCR testi sonucu pozitif çıktığında tüm gazetelere haber olan, halkın gözü önünde birisidir. Tüm davranışlarında bulunduğu pozisyonun sorumluluğunu taşıması beklenir.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesini, dolayısı ile Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere buna göz yumulmamalıdır. Yasalarda bir değişiklik olmamışsa toplum sağlığından sorumlu bakanlık olarak Sağlık Bakanlığının ivedilikle bu kural tanımazlığın, gerekli ceza yaptırımlarıyla beraber, önüne geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde toplum nezdinde konulan kurallara uyum beklentisi nafiledir.

Pandemi bitti mi? Acil Durum Hastanesi kapatılıyor mu?

Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi tarafından başhekimlikler eliyle kamu hastanelerinde görev yapmakta olan doktorlara 1 Nisan 2022 tarihinde dağıtılan yazıda, hastanelere yatacak hastalara semptom (belirti) olmadığı sürece PCR testi yapılmaması dikte edilmiş, aksi davranıldığı takdirde hastadan istenen testin ücretinin hekimden talep edileceği bildirilmiştir.

Covid-19 pozitif hastalar saptanamazsa hastalık görünür olmadan daha yüksek rakamlara ulaşacak, hastane servislerinde sağlık hizmeti bekleyen hastalarımız bulaş riskine maruz bırakılacaktır. Bu uygulamanın arkasında yatan neden düşünüldüğünde, acil durum hastanesini Covid-19 pozitif hastalara hizmet vermesinin durdurulacağı akla gelmektedir.

“Bir eksiğin başka bir yeri eksiltip sakat bırakarak düzeltilmeye çalışılmasının tezatlığı”

Acil durum hastanesindeki hizmetler ana binaya entegre başka bir servise kaydırıldığında ise; covid-19 pozitif hastalara hizmet verilemeyecek, fiziki şartlar nedeniyle temiz ve kirli alanları ayrılamayacak, çalışan ve hasta güvenliği riske atılacaktır. En önemlisi Covid-19 nedeniyle yoğun bakım ünitesi ihtiyacı duyan hastalara yeterli yatak sağlanamama riski doğacaktır.

Kamu hastanelerindeki yoğun bakım yatağı sorununu çözmek için senelerdir adım atılmayıp, bir eksiği başka bir yeri eksiltip sakat bırakarak düzeltmeye çalışılmasının tezatlığı ortadadır. Örnek olarak hastane yangınının üzerinden 2 seneden uzun bir zaman geçmesine rağmen, yanan bölümün düzenlenmesinin tamamlanıp hizmete girmemesi bu çelişkinin en büyük örneği olarak karşımızdadır.

“Düzensizliği kaos haline getirecek adımlardan uzak durulması gerekiyor”

Acil durum hastanesinin işleyişinin düzenlenmesi için hekim örgütlerine davet yapılacağı sözü verilmesine rağmen, yangından mal kaçırırcasına toplantılar düzenlendiği haberleri almaktayız. Sağlık Bakanlığı her zaman yaptığı yanlışa devam etmektedir. Sağlık örgütlerinin görüşü alınmadan ve toplum sağlığını hiçe sayacak şekilde adımlar atmaktan çekinmemektedir.

Toplum sağlığını korumak adına Sağlık Bakanlığını yanlış ve düzensizliği kaos haline getirecek adımlardan uzak durulması gerektiği konusunda bir kez daha uyarırız.

Halen yeterli güvenlik görevlisi/kapıcı bulunmayan, giriş çıkışları hiçbir şekilde denetlenmeyen ve hastaların 6 kişilik koğuşlarda yattığı hastanelerimizde, 2 seneden uzun bir süredir hastaları korumak için imkansızlıklarla mücadele ederek hastane bulaşını en aza indirmeye çalışan hekimler olarak bu tepeden inme uygulamaları reddettiğimizi bildiririz. Sağlık Bakanlığına bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçmesini telkin ederiz”











Başa dön tuşu