KıbrısManşet

Barçın: Zengini daha zengin ederken, esnafı ve vatandaşı da daha fakir hale getirdiniz

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ekonomist Devrim Barçın, hükümetin Euro üzerinden takti belirleyip kârına kâr katan özel ilkokul, ortaokul ve liselere de prim desteği veremeye hazırlandığını, bunun devletin gelirlerini ezilen, üreten kesime değil sermayeye peşkeş çekmek olduğunu söyledi

Barçın: Hükümet devletin gelirlerini ezilen, üreten kesime değil sermayeye peşkeş çekiyor

Meclis Genel Kurulu‘nda konuşan Barçın, hükümetin elde ettiği geliri adaletli paylaşmadığını, zengini daha zengin ederken, esnafı ve vatandaşı da daha fakir hale getirdiğini vurguladı.

Barçın, “Kârına kâr katan kesimlere kaynak akışı sağlarken, trilyonluk araç satışı yapan işletmelere prim desteği verirken, ki paranız çok fazla ise verin sıkıntı yok ama bir esnafa bu desteğin verilmemesi ekonomik akıldan uzaktır. Sayın Bakan diyor ki; ‘Özel ilkokul, ortaokul ve liselere de prim desteği vereceğiz’. Bu özel okullar Euro bazında taksit belirliyor, kârına kâr katıyor. Bu, devletin gelirlerini ezilen, üreten kesime değil sermayeye peşkeş çekmektir” dedi.

“Sayın Bakan bu ülkede sadece finansal alanda faaliyet yürüten kooperatifler yok”

Barçın şöyle devam etti;

“Diğer taraftan kooperatiflerin kaynaktan yararlanmayacağını söylüyorsunuz. Neden diye sorduğumuzda ‘Devlet ile bağları olduğu için’ diyorsunuz.

‘Kooperatifler bankalar kriterindedir’ deniyor, Sayın Bakan bu ülkede sadece finansal alanda faaliyet yürüten kooperatifler yok.

Bugün siz parasına para katan büyük sermaye kesimlerine prim desteği veriyorsunuz ancak örneğin DAÜ’deki market kooperatifine destek vermiyorsunuz.

Gelin bu yanlıştan dönün, ‘Finansal anlamda faaliyet yürüten kooperatiflere verilmeyecek’ şekilde düzeltin. Bu ayrımcılık kabul edilemez.

“Maliye önce İhtiyat Sandığı’na borcunu ödesin”

Bu destek devletin desteği değil, kararnamede ‘Yerel İstihdamı Destekleme Fonu’ndan karşılanacak diyor. 90 milyon TL’de Maliye’den alınacak ama geri vermek şartıyla.

Yani kamu maliyesinden tek kuruş destek yok. Arkadaş, senin İhtiyat Sandığı’na 4,5 milyar TL borcun var, 90 milyonu da geri alacağım diyorsun. Sen önce borcunu öde. Bu noktada da bir an önce devletin borcunun mahsuplaşması adına gerekeni yapın”











Başa dön tuşu