KıbrısManşet

Teknecik’te El-sen’e destek eylemi






Bazı sendikalar, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve bazı CTP milletvekilleri, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) tarafından başlatılan iş bırakma eylemine destek vermek amacıyla bugün Teknecik Elektrik Santrali’ne önünde toplandı

Kıb-tek’in yardıma ihtiyaç duyduğu vurgulandı

Eylemde, El-Sen Genel Başkanı Kubilay Özkıraç, Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ve sendikal birlik adına Koop-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güröz konuşma yaptı.

Açıklama yok.

Konuşmalarda Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-tek) yatırıma ihtiyaç duyduğuna vurgu yapılarak, El-Sen’in eylemine destek çağrısında bulunuldu.

Açıklama yok.

Özkıraç: Kurumu sattırmayacağız

EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç, “Biz bir mücadelenin ateşini yaktık. Bu sadece elektik kurumu çalışanlarının kavgası değildir. Biz bu ülkede var olmak istiyoruz” dedi.

Açıklama yok.

Özkıraç, Kıb-tek’in ülkenin öz değeri olduğunu, kurumu sattırmayacaklarını söyleyerek, “Bizi yalanlarla avutmaya çalışanlara burada dur diyeceğiz. Bizim tek derdimiz Kıb-tek’e yatırım. Aksi takdirde Mayıs’tan sonra bu ülke kapkara olacaktır” diye konuştu.

Açıklama yok.

“Kurumdan sorumlu bakanın kim olduğunu hâlâ bilmiyoruz”

Ülkeyi yönetenlere öneriler yaptıklarını dile getiren Özkıraç, dönemin Ekonomi Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile 2019 yılında imzalanan sözleşmeye atıfta bulunarak, ihaleye ihtiyaç duyulmaksınız kurumun elden iki jeneratör alabileceğini belirtti.

Açıklama yok.

Çağdaş, teknolojiye uygun yatırımlar istediklerini belirten Özkıraç, üretim bedeli dışında elektrik satışını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Açıklama yok.

Özkıraç, hükümeti eleştirerek, kurumdan sorumlu bakanın kim olduğunu hâlâ bilmediklerini, muhatap bulamadıklarını savundu.

Açıklama yok.

“Direneceğiz ve baş kaldıracağız”

Direneceklerini ve başkaldıracaklarını belirten Özkıraç, bunun bedeli neyse ödemeye hazır olduklarını kaydetti.

Vardiyadaki çalışanların santral emniyetini sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Özkıraç, polisin çalışanları tehdit ettiğini öne sürdü.

Açıklama yok.

Özkıraç, ana muhalefet partisine ve tüm halka, sendikanın mücadelesine destek verme çağrısında bulundu.

Elektrik borcu olmadığını açıklayan bazı kurumlarla ilgili de Özkıraç, “Erhan Arıklı’nın bakanlığının 4 milyon TL, BRTK’nin 6 milyon TL taksitli borcu var. 10 yıl taksite bağladılar 120 bin TL aktif borcu var. 6 milyon TL taksitli borcu var” dedi. Özkıraç, Cumhurbaşkanlığı’nın ise 62 bin TL borcu olduğunu iddia etti.

Açıklama yok.

Bıçaklı: Derdimiz ülkenin karanlıkta kalmaması

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “Bizim derdimiz ülkenin karanlıkta kalmaması, halkın elinde bulunan Kıb-tek’in özel sektöre peşkeş çekilip satılmaması ve ayakta durabilmesi. Bugün bunun için buradayız” dedi.

Ülkede sendikaların, devletin enerji yatırımı yapması ve vatandaşın karanlıkta kalmaması için eylem ve grev yaptığını dile getiren Bıçaklı, “Biz bugün değil, yıllardır bunu söylüyoruz, bunu talep ediyoruz” diye konuştu.

Açıklama yok.

“Devlet adına atılan imza uygulanmadı”

Bıçaklı, 6 Eylül 2019’da dönemin Enerji Bakanı tarafından imzalanan bir sözleşmeye atıfta bulunarak, sözleşmede elektrik üretim maliyetlerini düşürebilmek ve artan talebi karşılayabilmek adına 60 megawatt santral oluşturulması gerektiği bunun da 45 gün içinde tamamlanmasına karar verildiğini söyledi.

“Size soruyorum bu 45 gün hâlâ dolmadı mı?” diye soran Bıçaklı, devlet adına atılan imzanın uygulanmadığını söyledi.

“Kurum toplumun ve halkın malıdır”

Başbakanın enerji fiyatlarını 1 TL aşağı çektiğini söylediğini dile getiren Bıçaklı, üretimin altında bir fiyata enerji satılmasının, kurumun borca girerek kapatılması ve satılmasına yol açabileceğini söyledi.

Kurumun toplumun ve halkın malı olduğunu vurgulayan Bıçaklı, halka malına sahip çıkma çağrısında bulundu.

Güröz: Külliyeye ayrılan parayla Kıb-tek’e gerekli yatırımlar yapılabilir

Sendikal birlik adına konuşan Koop-Sen Başkanı Mehmet Ali Güröz ise, El-Sen’in mücadelesine tam destek verdiklerini söyleyerek, bu noktaya gelinmesinde çalışanların değil yönetenleri hatası bulunduğunu kaydetti.

Türkiye ile Kıbrıs’ın kuzeyi arasında dün imzalanan protokole de değinen Güröz, Cumhurbaşkanlığı külliyesine ayrılan parayla Kıb-tek’e gereken jeneratörlerin alınabileceğini, gerekli yatırımların yapılabileceğini belirtti.

“Kıb-tek’i KTHY’e çevirmek istiyorlar”

Güröz, külliye ve Meclis binasına değil altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Halka da destek çağrısında bulunan Güröz, “Kıb-tek’i KTHY’ye çevirmek istiyorlar” dedi.











Başa dön tuşu