KıbrısManşetYaşam

Nükleere Karşı Platform Akkuyu Nükleer Santrali’nin tehlikelerini anlattı






Nükleere Karşı Platform, bugün ara bölgedeki Dayanışma Evi‘nde basın toplantısı düzenleyerek, herkesi Akkuyu Nükleer Santrali‘ne karşı durmaya ve Çernobil faciasının yıldönümü olan 27 Nisan’da anma ve dayanışma etkinliğine davet etti

“Olası bir sızıntı hem bölge sakinleri hem doğamız için çok büyük bir risk oluşturacaktır”

Basın toplantısında yapılan açıklamada, Türkiye‘de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin Girne kıyılarına sadece birkaç km uzaklıkta olduğuna dikkat çekildi ve bunun tüm bölgeyi tehdit eden bir konu olduğu vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi;

“Nükleer santraller çevre için bir tehdit oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda insan sağlığını ve güvenliğini de etkiler.

Olası bir sızıntı hem bölge sakinleri hem doğamız için çok büyük bir risk oluşturacaktır. Talihsiz bir kaza durumunda çevrenin, toprağımızın, yeraltı sularının kirlenmesi geniş coğrafi alanları etkileyecektir.

“Sıfır nükleer silah ve sıfır nükleer santral”

İnsanlık 11 Mart 2011 Cuma gübü Fukuşima‘da meydana gelen korkunç depremin neden olduğu tsunaminin ve bunun sonucunda ortaya çıkan tahribatın sonuçlarından hala acı çeken Japonya‘nın tradejisine tanık oldu.

Bu nedenle Nükleer santrallerin reklamı yapılan güvenliğinin sorgulandığı bir dönemdeyiz, bu nedenle sıfır nükleer silah ve sıfır nükleer santral için Avrupa ve dünya kamuoyunun yeni bir seferberliği için mücadele büyümek zorunda.

“Bir sızıntı durumunda yüzlerce km’lik bir alana etki edecektir”

Ne yazık ki bu dramatik olaylardan sonra bile Türkiye, Kıbrıs açıklarında oldukça sismik bir alan olan Akkuyu yakınlarında, daha geniş bir bölgenin güvenliğini tehdit eden bir nükleer istasyon inşa etmektedir.

Radyasyonun normal çalışmasından kaynaklanmasının yanı sıra yaşanacak bir sızıntı,insanlar da dahil olmak üzere bölgedeki canlıların yaşamını kademeli olarak yok edecektir.

Doğu Akdeniz havzası birbirine bağlı bir eko-sistemdir. Bir sızıntı durumunda yüzlerce km’lik bir alana etki edecektir.

36 yıl önce yaşanan Çernobil faciası, bugün hala Karadeniz havzasının dört bir yanındaki insanlar ve çevre için sorun yaratıyor.

” binlerce ölü doğan bebek vakası meydana gelmişti”

O dönem atmosfere salınan gazlar nedeniyle binlerce insan hastalanmış ve binlerce ölü doğan bebek vakası meydana gelmiştir.

Tüm Kıbrıslıları 27 Nisan 2022’de Çernobil trajedisinin 36 yıldönümünde Ledra Palas’taki Koordinasyon Ofisi önünde saat 18.00-19.00’da yapılacak olan anma etkinliğine davet ediyoruz. Mumlar yakacağız ve insan zinciri oluşturacağız.

Çocuklarımızın geleceği için hep birlikte sesimizi yükseltelim”









Başa dön tuşu