KıbrısManşet

FEMA: Mücadelemiz tüm toplum kurtulana kadar devam edecek






Feminist Atölye (FEMA), emeğin büyük mücadele günü olan 1 Mayıs‘ta, dayanışma ruhunu ve feminist isyanı alanlara taşımak adına sokakta olacaklarını duyurdu

FEMA: Mücadelemiz tüm toplum kurtulana kadar devam edecek

FEMA yazılı açıklamasında 1 Mayıs’ın, emek ve mücadele, tüm eşitsizliklere karşı sokaklara dökülme ve haksızlıklara karşı birlikte direnme günü olduğunu vurgulayarak, her türlü eşitsizliğin karşısında durduklarını, kadınların, işçilerin, işsizlerin, LGBTI+ ların ve gençlerin maruz kaldığı emek sömürüsünü, şiddeti, ayrımcılığı ve eşitsizliği reddettiklerini belirtti.

Açıklamada, “Mücadelemiz tüm toplum kurtulana kadar devam edecek. Ruhunu sokaklara taşımak, görülmeyen emeğin sesini yükseltmek ve haksızlıklara dur demek için FEMA olarak 1 Mayıs’ta sokaktayız” denildi.

“Kadınlar emek mücadelelerini sürdürürken toplumsal rollerin dayattığı pervasız tutumlara maruz kalıyor”

Açıklama şöyle devam etti;

“Patriyarkanın yarattığı toplumsal cinsiyet eşitsizliği, günümüzde halen kadın haklarını gasp ediyor. Bu nedenle, kadınlar emek mücadelelerini sürdürürken toplumsal rollerin dayattığı pervasız tutumlara maruz kalıyor. Kadınların “eşit işe eşit ücret” taleplerinin görmezden gelindiği ülkemizde, kadınlar erkeklere oranla, daha düşük ücretle daha uzun süre çalıştırılıyor.

Hiçbir maddi karşılığı olmayan ve görülmeyen ev içi işlerde de erkeklerden kat ve kat fazla zaman ve emek harcıyor. Bunun yanında, doğum yapan kadınlara on altı hafta ödenekli izin verilirken, erkeklere verilen ödenekli “mazeret” izninin sadece üç gün olması devletin bir çocuğun bakım sorumluluğunu kadına yüklediğini, erkeğin üzerinden aldığını gösteriyor.

Bunun da “bir çocuk dünyaya getirmek kadınlar için görev, erkekler için ise mazerettir” demenin bir diğer yolu olduğunu anlıyor, toplumsal rollerin dayattığı bu tutum ve düzeni kabul etmiyoruz!

“Bu düzeni kabul etmiyor, boyun eğmiyoruz”

Bugün kadınlar hala şiddet görüyor, tacize, tecavüze uğruyor, insan ticareti mağduru oluyor ve gece kulüplerinde güvencesiz çalıştırılıyor.

Ataerkil devlet düzeninin bir parçası olan bakanlar kurulunda tek bir kadın bakan olmaması, kadının görmezden gelindiğini ve yok sayıldığını gözler önüne seriyor.

Bu düzeni kabul etmiyor, boyun eğmiyoruz! Bilinmesini isteriz ki öfkemiz artacak ve mücadelemiz katlanarak büyüyecek!

Tüm dünyayı etkisine alan pandemi, ardından yaşanan pahalılık ve zamlar en çok emekçileri, kadınları, LGBTI+ ları, öğrencileri ve işsizleri etkiledi.

“Kadınlar sokakta, mücadele ayakta”

Yaşanan ekonomik krizi ve pandemiyi yönetemeyen iktidar, zenginlerin çıkarları için çalışan haklarını hiçe sayarak yaşanan sorunların daha da ağırlaşmasına sebep oldu. İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı verilerine göre pandeminin en çok etkilediği kesimin kadınlar olduğu görüldü.

2019 yılında sırasıyla yüzde 39.70 ve yüzde 36.50 olan iş gücüne katılım ve istihdam oranları, 2020 yılında sırasıyla yüzde 37.90 ve yüzde 33.30’a düştü. Bunlara ek olarak kadınların işsizlik oranı 2019’da yüzde 8.00’ken 2020 yılında yüzde 12.20’ye yükseldi.

Emeğimizin sömürülmesine dur demek için, eşit işe eşit ücret için, yoksullaşmamak için, iş güvencesi için 1 Mayıs’ta sokakta buluşma çağrısı yapıyoruz!

Emek en yüce değerdir. Emeğin büyük mücadele gününde, dayanışma ruhumuzu ve feminist isyanımızı alanlara taşımak adına 1 Mayıs’ta sokaktayız. Kadınlar sokakta, mücadele ayakta”









Başa dön tuşu