KıbrısManşet

Erşangil: Emekçilerin parasından elinizi çekin

Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Genel Sekreteri Salih Erşangil, Sosyal Sigortalar Dairesi’nde atılan adımlarla, emekçilere ait olan paranın patronlara kıyak geçmek amacıyla kullanılmasına tepki gösterdi

Erşangil : Emekçi için toplanması gereken para patronlara kıyak için toplanıyor

Erşangil açıklamasında, bir yandan Sosyal Sigortalar Dairesine birikmiş prim borcu olan işverenlerin, gecikmiş borçlarına karşılık ödenmesi gereken faizden muaf tutulurken, diğer yandan maddi olarak zor durumda bırakılan dairenin yüzde 27 faizle Yakın Doğu Bankasından 30 milyon TL borçlandırıldığına dikkat çekerek “Hem emekçi için toplanması gereken para patronlara kıyak için toplanmıyor, hem de yüksek faizle borçlanarak emekçinin parasını bir başka patrona veriliyor” dedi.

Erşangil’in açıklaması şöyle:

“Son 1 hafta içinde sigortalar ile ilgili 2 karar alındı. Birincisi; geçtiğimiz aylarda çıkarılan bir af ile Sosyal Sigortalar Dairesine birikmiş prim borcu olan işverenlerin, gecikmiş borçlarına karşılık ödenmesi gereken faizden muaf tutulmaları sağlanmıştır.

Ardından süresi dolan af kararı uzatılmış ve başvurup ödeme yapamayan işverenler ile o zaman başvuru yapmamış işverenlere başvuru yapabilmeleri için yasal süre uzatılmıştır.

“Emekçiye ait olan paraya kimsenin dokunma hakkı yok”

İkincisi ise Sosyal Sigortalar Dairesi, yüzde  27 faizle Yakın Doğu Bankasından 30 milyon TL borçlandırılmıştır.
İlk habere bakıldığında, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin müthiş bir birikimi olduğu ve işverenlere kıyak geçmek için böyle bir af sağlandığı düşünülebilir (öyle dahi olsa emekçiye ait olan paraya kimsenin dokunma hakkı bulunmuyor).

Ancak ikinci haberi okuduğunuzda bunun aslında gerçek olmadığı, Dairenin maddi sıkıntı içinde olduğu yüzümüze çarpıyor.

Peki Sosyal Sigortalar Dairesi’nin işverenden alması gereken bu para kimin parası diye sorduğumuzda, bu paranın özel sektör ve 73/2007 sayılı yasa sonrası işe giren kamu emekçilerinin parası olduğunu görüyoruz.

“Yüksek faizle borçlanarak emekçinin parasını bir başka patrona veriyor”

Ama Daire’nin yapması gerekenin bu parayı toplamak iken ne yapıyor? Yüksek faizle borçlanarak emekçinin parasını bir başka patrona veriyor.

Devletin bu yaptığının emekçilerin parasını hovardaca patronlara vermek olduğu açık ve net şekilde görülüyor. Eğer bu şekilde davranılmaya devam edilirse yakın zamanda sosyal sigortalılar ne maaş alabilecek ne de emekli olabilecek.

HAKSEN olarak Çalışma Bakanlığı’nı emekçilerin parasını patronlara vermekten bir an evel vazgeçmeye ve bu iki kararı geri alarak, bu uygulamaya son vermeye çağırıyoruz”











Başa dön tuşu