KıbrısManşet

Şahali: Yangın gözlem kulesindeki emekçilerin gözleri uyarı sistemi olarak kullanılıyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Erkut Şahali, orman alanlarının otellere peşkeş çekilmesinin de, ülkedeki üç büyük yangından ikisinin de aynı müdür zamanında gerçekleştiğini, bunun soruşturmanın ardından yargılama gerektirdiğini vurguladı

Şahali: Bu olanların sebebi, her şeyi ‘mış’ gibi yaptığımız için

Özgür Web TV‘de Pınar Barut‘un sorularını yanıtlayan Şahali Mersinlik yangınında, öğrenilmesi gereken her şeyin öğrenildiği acı bir deneyim yaşamış olmayı umduğunu belirterek, Tarım Bakanı Dursun Oğuz‘un yangın bölgesinden geldiği ve çok bitap olduğu gerekçesiyle son Meclis Genel Kurulu‘nda derin olarak irdelemediklerini ancak Orman Dairesi’nin yangında tek otorite olmadığını itiraf ettirdiklerini söyledi.

Şahali, “Erhan Arıklı da ‘Tabi ki asker koordine etti orayı’ demişti. O zaman Orman Dairesi’ne gerek kalır mı? Biz bu yangını bu kadar acı şekilde neden yaşadık biliyor musunuz? Her şeyi ‘mış’ gibi yaptığımız için. Mücadele ediyormuş gibi, koordinasyon sağlıyormuş gibi, devletmişiz gibi davrandığımız için” dedi.

“Koltuk kapma yarışı devam ederken bu ülke yanacak demiştim 27 Mayıs’ta”

‘Mış’ gibi yapılan her şeyin gerçeğinin zamanla yüzümüze çarptığını belirten Şahali, bir yangın yaşandığı anda kimin nerede ne faaliyet yürüteceğinin planlanması ve Orman Dairesi’nin de operasyonun başında olması gerektiğini kaydetti.

Şahali,”Her yıl nisan ayında yangın tatbikatı yapılması gerekiyor ancak böyle bir tatbikat hiç yapılmadı. Yangın kulelerinin bir biriyle telsiz irtibatı yok, yangın emniyet şeritleri açılmadı, bu ülke yandı, koltuk kapma yarışı devam ederken bu ülke yanacak demiştim 27 Mayıs’ta. Şimdi zamanı mı diye sormuşlardı ancak görüyoruz ki o tarihten bu tarihe ülke feci şekilde yanmaya devam ediyor” dedi.

“14 ayrı yangın gözlem kulesindeki emekçilerin gözleri uyarı sistemi olarak kullanılıyor”

2011’de AB’nin hibe ettiği yangın gözetleme sisteminin, uygun nitelikte personelin istihdam edilmemesi üzerine geri dönüşsüz şekilde çöp olduğunu, TC’nin hibe ettiği ve dönemin Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘na teslim edilen yangın gözetleme kamera ve panel sisteminin de devrede olmadığını belirtti.

Şahali, “Orman Dairesi’nin envanterinde yangın için hiçbir erken uyarı sistemi yoktur. Sadece 14 ayrı yangın gözlem kulesindeki emekçilerin gözleri uyarı sistemi olarak kullanılıyor. O gözler de gören ama uyaramayan konumundadır çünkü telsiz irtibatı yoktur” dedi.

“Hem 2 büyük yangın hem de orman arazilerinin peşkeşi Karzaoğlu döneminde yapıldı”

Tarihin en büyük 3 yangınından ikisinin (Kalkanlı / Mersinlik) Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu‘nun döneminde meydana geldiğini hatırlatan Şahali, Bafra’daki orman arazilerinin de yine aynı Müdür döneminde otellere peşkeş çekildiğini anlattı.

Şahali, “Çivi çakılmasına bile imkan olmayan alanlarda solar enerji panellerinin kurulması motivasyonunu nereden aldınız? O dönemlerde rüşvet hikayeleri de anlatılmıştı. Bu soruları yazılı da sordum, Meclis kürsüsünden de sordum, günün sonunda aynı Müdür tarafından ‘kamu yararı’ cevabı gelmişti. Siz orman alanlarını maksadı dışında kullanarak kamu yararı sağlamış olmazsınız. Ortadaki bu orman sevgisizliği sadece soruşturmayı değil, yargılamayı da gerektirir” dedi.











Başa dön tuşu