KıbrısManşet

Önal: Ekonominin can damarı, hayati ve temel girdilerinden biri olan elektrik yok

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal sözde “Ekonomik paket”in, hali hazırda devam eden önceki paketten copy-paste yapıldığını söyleyerek, pakette vaat edilen 200 bin TL ile sınırlı kredilerin hangi işletmenin işine yarayacağını sorguladı

Önal: Ekonominin can damarı, hayati ve temel girdilerinden biri olan elektrik yok

Özgür Web TV’de yayınlanan “Özgür Yorum” programında Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Önal ekonominin can damarı, hayati ve temel girdilerinden biri olduğunu söylediği elektriğin olmadığını, bu ortamda ekonomik paketi konuşmanın da ne kadar doğru olduğunu bilemediğini belirtti.

Önal, ” İşletmelerin çalışabilmesi için gerekli en önemli girdiyi yani elektriği, şu anda devleti ve sorumluluğu olan kurum yerine getiremiyor. Üzücü olan ise Kıb-tek için ‘b planı’ yok maalesef” dedi.

“Copy-paste hazırlanmış bir paket olduğunu görüyoruz”

Sözde “ekonomik paket” açıklanmadan öce kendileriyle temasa geçilmediğini, paketin detaylarıyla ilgili bilgiyi de Merkez Bankası’ndan aldıklarını belirten Önal, paket içindeki kredilerin de Merkez Bankası’nın gözetiminde yürüyeceğini söyledi.

Öna, “Zaten pakette açıklanan kredi kriterlere baktığımızda, daha önce uyguladığımız kredileri ve copy-paste hazırlanmış bir paket olduğunu görüyoruz.  Hali hazırda uyguladığımız ve devam ettiğimiz bir  program var, onun kaynakları da bitmiş değil. Aralık ayında açıklayıp birkaç defa uzattığımız bir paket. Bunun devamını yürürlüğe koymuş olduk” dedi.

“Hangi işletme sermayesi ihtiyacını karşılayacak 10 bin dolarla bilemiyorum”

Enflasyonla beraber, tüm işletmelerin sermaye ihtiyaçlarının önemli ölçüde büyüdüğünü, bu ihtiyacı karşılayacak bir program olmadığını kaydeden Önal, paketlerdeki kredilerin 200 bin TL ile sınırlı olduğunu, bunun da tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösterenlere güneş enerjisi kurmak için, 150 bin TL sınırlı kredilerin de kadın ve genç girişimciler için olduğunun altını çizdi.

Önal, “Pandeminin başında verdiğimiz krediler çok büyüktü, büyük işletmelerin ihtiyaçlarını da karşılayacak şekildeydi. Şimdiki çok küçük işletmeleri koruyacak krediler, 150 bin TL 10 bin doların altında. Hangi işletme sermayesi ihtiyacını karşılayacak 10 bin dolarla bilemiyorum. Bir de şöyle bir koşul var; bundan evvelki programlardan kredi kullanıp bakiye kalmaması koşulu. Dolayısıyla kredi kullanıp hala ödüyor olanlar bundan yararlanamayacaklar. Bu koşulu kaç işletme yerine getirir bilemiyorum” dedi.

“Pakette olağanüstü şeyler açıklanacakmış gibi algı yaratılıyor”

Ekonomik paket çalışması başladığında kamuoyunda olağanüstü şeyler açıklanacakmış gibi algı yaratıldığını belirten Önal son olarak şunları kaydetti;

“Ya bu algıyı yaratmayacaksınız ve işlerin bir parçası gibi uygulamaya koyacaksınız ya da paket açıklayacaksanız, insanların ihtiyaçlarını ve yapısal sorunları ortadan kaldıracak şeyler açıklayacaksınız. Zaman zaman da kullandırılan kredilerin ödenmediğiyle ilgili haberler duyuyorum. Yüzde 90 oranda krediler ödeniyor.  Pandemi başlangıcından bu yana kullanılan krediler ,10-15 kişi hariç çok düzenli bir şekilde ödendi, ödeniyor, geri ödeme ile ilgili bir sıkıntı yok”











Başa dön tuşu