KıbrısManşetSağlık

SKANDAL | Sağlık Bakanlığı eliyle sağlığımızla oynuyorlar!






Kimya Mühendisleri Odası ve Biyologlar Derneği, Kozmetik Ürünleri Yasası‘ndaki “bu ürünleri ithal eden firmaların eczacı, kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyolog olan bir teknik elemanı istihdam etmek zorunluluğu” ile ilgili maddenin kaldırılması için yasa önerisi yapıldığını ve dolayısıyla insan sağlığının hiçe sayıldığını açıkladı

“Sağlık Bakanlığı uzmanları hayrete düşürecek bir karara imza attı”

Kozmetik Ürünleri Yasası‘na göre, bu ürünleri ithal eden firmalardın eczacı, kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyolog olan bir teknik elemanı istihdam etmek zorunda.

İşte yasada var olan bu uygulamanın kaldırılması için sunulan yasa teklifi insan sağlığını riske atıyor.

Oda Başkanı Halil Erensu ve Dernek Başkanı Gizem Mulla‘nın imzasıyla yayınlanan ortak açıklamada, bundan bir süre önce Sağlık Bakanlığı uzmanlarının hayrete düşürecek bir karara imza attığı ve akla aykırı bir yasa değişikliğini sessizce Meclis’e gönderdiği belirtildi.

Açıklamada, “O kadar sessizce yaptı ki bırakın diğer kamu kuruluşları veya meslek örgütlerini kendi kurumu olan İlaç ve Eczacılık Dairesi‘nden bile görüş istenmemiş, Bakanlık oluru ile tek maddelik bir yasa değişikliği Meclis‘e sevk edilmiştir” denildi.

“Değişiklik ile kozmetik ürünlerin ithalindeki teknik denetim eleman uygulaması kaldırılmak isteniyor”

Bu yasa değişikliğinin dünyadaki sağlığı öne alan unsurlar bir kenara bırakılarak denetimi zayıflatacak bir biçimde kozmetik ürünlerin ithalinde sorumlu teknik eleman uygulamasının kaldırılmasını amaçladığına dikkat çekilen açıklamada, AB, Türkiye ve birçok dünya ülkesinde kozmetik ithalinde sorumlu teknik uygulaması olduğu ve sadece Türkiye’de bunun 1994 yılından beri aralıksız devam etiği kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti;

“Tüm bunların bilinmesine rağmen ‘çalıştıracak eleman bulamıyoruz’ ‘part time dahi eleman ödeyecek gücümüz yok’ diyen ve bu sektörü temsil ettiğini belirten insanları hayretlerle dinliyoruz. Çağdaş ülkelerde sürekli olarak daha da şeffaflaşan ve ülkemizde her yıl milyonlarca dolarlık ithalat yapılan bu sektöre dair bu mazeretlerle neyin gizlenmeye çalışıldığını anlamaya çalışıyoruz.

“Sağlık Bakanlığı temsilcisi kendi Bakanlığı’nın önerdiği yasa değişikliğini savunmamıştır”

Durum o kadar bir gariptir ki Meclis komite görüşmesinde Sağlık Bakanlığı temsilcisi kendi Bakanlığı’nın önerdiği yasa değişikliğini savunmamıştır ve fikir beyan etmeden sessizce konuşulanları not almıştır.
Çok eski tarihlerde kozmetiklerin deride takıldığı düşünülürdü.

Günümüzde ise bir kısım kimyasalın cilt üzerinden vücut tarafından emildiği genel kabul gören bir gerçek. Tüm bunlar bu konuyu basit bir ticari konu değil bir sağlık meselesi haline getirmektedir. İnsanımızın kullandığı ve kullanacağı kozmetik ürünler herhangi bir ev eşyası değildir.

“Gizlenmek istenen bu tehlikeli teşebbüsleri halkımızın bilgisine sunarız”

Hali hazırda eskimiş ve denetim gücünü zayıflamış olan kozmetikler yasasının güçlendirilmesi gerekirken daha da zayıflatılması halkın sağlığını riske atmak demektir.

Sağlık Bakanlığı’mızın bu hatadan hemen dönmesi ve Meclisimizin de bu yasa tasarısını gündeminden düşürmesini talep eder, gizlenmek istenen bu tehlikeli teşebbüsleri halkımızın bilgisine sunarız”

Bu ne anlama geliyor?

Yasanın şimdiki halinde var olan 10. Maddeye göre, kozmetik ürün ithal eden firmalar, bu ürünlerin kalitesi ve üretiminden sorumlu bir teknik elemanı (eczacı, kimyager, kimya mühendisi, biyolog veya mikrobiyolog) istihdam etmek zorunda.

Teknik eleman, ithal edilen ya da edilecek olan kozmetik ürününün insan sağlığına olan olası risklerine karşı araştırılmaların yapılması ve sağlığa zararlı olmayan ürünlerin ithal edilmesi noktasında kilit bir göreve sahip.

Yapılmak istenen değişiklik ile “teknik eleman” şartının kaldırılması ve dolayısıyla insan sağlığı açısından ürünlerin denetiminin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.











Başa dön tuşu