KıbrısManşet

Üstel: Belediye sayısını önce 18 sonra 12 sonra da 6’ya indireceğiz




Atanmış Başbakan Ünal Üstel, Belediyelerin Birleştirilmesi Yasası‘nın görüşmeleri sırasında muhalefetin halkı galeyana getirmeye çalıştığını ve Meclis‘i işgal ettiğini savunarak, belediye sayısını önce 18, sonra 12 en sonunda da 6’ya indireceklerini söyledi

Üstel: Ünal Üstel geldi ve yaptı değil bu yasa. Benden önceki Bakan da çalıştı bu yasaların üzerinde

BRT’de katıldığı “Manşet+” programında Baykan Gürses’in sorularını yanıtlayan Üstel, Belediyeler Yasası’nı gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin çalıştığını ancak hükümetlerin kısa ömürlü ve istikrarsız olması nedeniyle hep yarım kaldığını söyledi.

Üstel, “Biz de radikal tedbirler alıp, ülkemizi düzenleyeceğiz dedik. Önce yerel yönetimlerde değişiklikleri yaptık. 2008’de başladı bu yasanın düzenlenmesi. Bu yasanın tümünü biz yapmadık, önceki Bakanların bıraktıklarıyla devam ettik. Ünal Üstel geldi ve yaptı değil bu yasa. Benden önceki Bakan da çalıştı bu yasaların üzerinde. Biz komiteleri topladık ve önerilerle çalıştık” savunmasında bulundu.

“Muhalefet halkı galeyana getirmeye çalıştı”

Muhalefet tabii ki eleştireceğini ancak öneri de vermesi gerektiğini söyleyen Üstel, Meclis’e gelinerek komite görüşmeleri başladığı sırada, halkın galeyana getirilmeye çalışıldığını iddia etti

Üstel, “Evet, belediyeler kapatıldı ama belediyeler birleştiriliyor. Muhalefetten önerilerini aldık ama daha iyi çalışmalar yapılsın diye özel bir komite kuruldu. Dedik ki gelin bu seçimleri erteleyelim. Bundan sonraki yerel seçimler Kasım ayı olacak. Meclis’te de o kararı aldık. 3 ay çalıştı bu komite ve bir rapor çıkarıldı. Belediyeler nasıl birleştirilecek, hangi kriterler olacak diye. Bu kriterlere göre de 18 belediye çıktı” ifadelerini kullandı.

“Ne isterseniz yazın getirin o metni aynen koyacağız dedik ve yaptık ama amaç siyasi”

Yola çıkarken esas hedeflerinin “6 ilçe 6 belediye” olduğunu, Türkiye’den de AB’den gelen raporda da 6 ilçe 6 belediye önerildiğini söyleyen Üstel, muhalefetle burada anlaşamadıklarını, muhalefetin talebinin 28 belediyeyle Kasım ayında seçime gidilmesi olduğunu kaydetti.

Üstel, “.Biz de bir an önce bu adımı atmak istiyoruz dedik. Halkın artık beklemeye tahammülü yok dedik. Çünkü ülkemiz öyle bir noktaya geldi ki, dünya kendini şekillendirirken biz de değiştirelim dedik.  Artık ülkenin kaybedecek zamanı yok dedik. Bu istikrarsız dönemde yaşadıklarımızı halkımıza daha fazla yaşatmayalım dedik.
Sendikalar çalışanlarımız mağdur olacak diye geldiler ve biz de onları buraya çağırdık. Dedik ki kimse mağdur olmayacak ama yerel yönetimleri güçlendireceğiz. Ne isterseniz yazın getirin o metni aynen koyacağız dedik ve yaptık ama amaç siyasi” iddiasında bulundu.

“Çoğu belediyemizde mali yapılar sıkıntılı”

Üstel şöyle devam etti;

“Ben halk bilsin istiyorum ki; biz bütün çalışanlara özlük haklarını verdik. Hangi belediye birleşirse birleşsin bunu bütün çalışanlarımıza vereceğiz.

Bizim belediyelere itirazımız yok dediler sendikalar ama çalışanlar sıkıntımız dedi. Biz onları düzelttik yine bağırdılar. Bu kez 51/95 sayılı Belediyeler Yasası denildi, onu da geçireceğiz dedik ama yine de bir şey değişmedi. Her 51/95 çalışmasına da sendikaları çağırdık.

Çoğu belediyemizde mali yapılar sıkıntılı. Bu yüzden yerel idarelerden başladık düzenlemelere. İnsanımızın aldığı hizmet kalitesini arttırmak için bu kararları aldık.

“Cumhuriyet Meclis’i işgal edildi, hepimiz gördük”

Bakın şimdi 51/95’de bir havuz oluştu ve paralar bu havuza düşecek. Bazı belediyeler, yüz ölçümü, nüfusu ve maliye bakımından güçlenecek. Merkezden yeni yetkiler gelecek ve servisler daha kaliteli olacak.

Bize göre yenilik reformdur, bazılarına göre değil. Dedik ki bu konuları popülizm yapmayalım. Meclis’te muhalefet ara istedi verdik ama bir anlaşmaya varamadık, halk gerildi. Cumhuriyet Meclis’i işgal edildi, hepimiz gördük. Bir ilk oldu Cumhuriyet Meclisi’nde.

Yeni yasa yaparken sancılar olabilir ve hükümetin görevi bu sancıları gidermektir. Anayasa Mahkemesi’ne de gidilebilir, biz buna da razıyız yeter ki yapalım.

“Belediye sayısını önce 18 sonra 12 sonra da 6’ya indireceğiz”

Anayasa Mahkemesi, seçim kararını bozdu, ne olacak? Dedik ki gelin birlikte yapalım, olmadı. Anayasa Mahkemesi’ne gidildi, karar alındı.

Anayasa Mahkemesinin vereceği karara saygılıyız. Ama bizce Mahkeme de bize destek çıkacak ve 18 belediye olarak seçimlere gideceğiz.

Belediye sayısını önce 18 sonra 12 sonra da 6’ya indireceğiz. Ama direk bizden duyulsun; kimsenin özerklik anlayışına dokunulmayacak aksine ileri gidilecek”









Başa dön tuşu