KıbrısManşet

Aşam: Filistin ve barış için mücadele veren tüm halklara dayanışmamızı ifade ediyoruz

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Koral Aşam, 1 Eylül Barış İçin Küresel Eylem Günü‘nde, Taksim’le uzlaşmayacaklarını söyleyerek, barışın hâkim olması ve vatanın yeniden birleşmesi için ortak mücadeleyi sürdürme kararlılığında olduklarını vurguladı

Aşam: Bu yıl yeniden fiili ve fiziki yürüyüşler gerçekleştireceğiz

Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum sendikaların, ara bölgedeki Dayanışma Evi‘nde “1 Eylül Dünya Barış Günü“ne yönelik yaptığı ortak basın toplantısında konuşan Aşam, iki yıllık pandemi süreci ardından gelenekselleştirdikleri “Dünya Barış Günü” etkinliklerini bu yıl yeniden fiili ve fiziki olarak yürüyüşlerle gerçekleştireceklerini söyledi.

Aşam, “Nazi Almanya’sının 1939’da insanlığa karşı başlattığı saldırı ile Nazizm ve Faşizmin katlettiği milyonlarca kurbanın anısına, Dünya Sendikalar Federasyonu’ 1 Eylül’ü ‘Barış İçin Küresel Eylem Günü’ ilan etmiştir. Bu yılki eylem günü, Rusya’nın işgali ve Ukrayna’da yaşanan dramatik gelişmeleri takriben, büyük insani ve maddi kayıplara, daha fazla askersizleşmeye ve silahlanmanın yoğunlaşmasına sebep olması sonucuyla daha da büyük bir önem kazanmıştır” dedi.

“Filistin halkı ve barış için mücadele veren tüm halklara dayanışmamızı ifade ediyoruz”

Uzak Doğu’da artan gerilimin tüm insanlık için önemli olan genel bir çatışma riskini görülür kıldığını, kapitalist kriz ve pandeminin, sosyal eşitsizlikleri dramatik biçimde arttırmasına rağmen, dünyanın birçok yerinde enerji kaynaklarını kontrol altına almak için devam eden emperyalist savaşlar ve müdahaleleri, ölüm ve yıkım saçmaya, işçi sınıfına ve halklara daha büyük acılar yaşatmaya, dünyayı ve insanları mülteciliğe ve göç etmeye zorlamaya devam ettiğini vurgulayan Aşam, NATO ve müttefiklerinin emperyalist planlarının sonuçlarını neredeyse 50 yıldır yaşayan Kıbrıslı emekçilerin, savaşları yaşamakla olan halklara desteklerini ifade ettiklerini, uluslararası hukukun ihlal edilmesini kınadıklarını, Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesini ve uluslararası hukukla barışçıl bir çözüm bulunmasını talep ettiklerini belirtti.

Aşam, “Irak, Suriye ve Yemen’deki savaşlara ve emperyalist müdahalelere de karşı çıkıyoruz. Filistin halkı ve barış, siyasi ve sosyal haklar için mücadele veren tüm halklara dayanışmamızı ifade ediyoruz. Tüm dünyanın derin bir ekonomik ve sosyal krize sürüklendiği, emekçilerin çalışma yaşamına güvencesizlikler ve işsizliklerle, yoksullaşmayla, pahalılıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde, ücretlerin arttırılması, kaynakların eğitim sağlık ve sosyal yardımlara yönlendirilmesi, teçhizatlara yapılan harcamaların arttırıldığı görülmektedir. Silahlanmaların ve harcamaların artması, insanlık için çözüm değil, tam aksine gerilim ve çatışmaları tırmandırmaktadır” dedi.

“Taksim’le uzlaşmayacağız”

Aşam şöyle devam etti;

“Bu sembolik günde, ortak açıklamalarımızla, Taksim’le uzlaşmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz ve barışın hâkim olması, vatanımızın yeniden birleşmesi için, ortak mücadelemizi sürdürme kararlılığımızı yinelediğimizi mesajını veriyoruz.

Kıbrıs sorunun iki bölgeli, iki toplumlu, tek vatandaşlık, tek uluslararası kimliğe sahip, BM kararlarına uygun siyasi eşitliğe sahip, askerlerden arındırılmış ve bağımsız bir devlet çerçevesinde adil ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm istiyoruz.

Kıbrıslılara hizmet edecek ve tüm bölgemiz açısından ülkemizi bir barış ve güvenlik köprüsü olarak görülecek bir çözüm şeklidir.

Tüm emekçileri 1 Eylül onuruna yapılacak etkinlikte bir araya gelerek barış ve yeniden birleşme hedefiyle ortak mücadeleye devam edeceğimize dair hep birlikte güçlü bir mesaj vermek için davet ediyoruz.

Organizasyonumuzun detayları:

-Kuzeyde yapılacak olan yürüyüş saat 18.30’da Kuğulu parkta toplanmayla gerçekleşecek

19.30’da Ledra Palace da yapılacak olan ortak etkenlikle sürdürülecektir”











Başa dön tuşu