KıbrısManşet

Özcömert: Bu kadar çok başvuruyu kaldırabilecek durumda değiliz




Zeytin Ağacı Yardımlaşma Derneği Başkanı, Sosyal Hizmetler Danışmanı Rabia Özcömert, pandeminin baş göstermesiyle birlikte, yardıma ihtiyaç duyanların yüzde 90 oranında arttığını, yardım derneklerinin çaresiz kaldığını belirtti

1 ayda yüzde 300 artış

Zeytin Ağacı Yardımlaşma Derneği Başkanı Rabia Özcömert, geçtiğimiz Ocak ayında 158 aileye, Şubat ayında 91 aileye, Mart ayında 282 aileye yardım ulaştırırken, pandeminin patak vermesiyle birlikte, bu sayının Nisan ayında 985’e çıktığını söyledi

Özcömert: Tıkanma noktasına geldik

Mayıs ayından Ağustos ayının sonuna kadarki dönemde ise toplam 813 aileye yardım götürdüklerini aktaran Özcömert, “Eylül ve Ekim sonuna kadar da, 913 başvuru yapıldı. İncelemesine henüz çıkılamadı, çünkü yetiştiremiyoruz. Hem takibini yapıyor, hem durumlarını analiz ediyor hem de ihtiyaçlarını giderip, çözüm bulmaya çalışıyoruz ama artık tıkanma noktasına geldik” dedi.

“Yardım edenler, yardım alacak duruma düştü”

Pandemiden sonra, ihtiyaçlı ailelerin ve bireylerin, önceki aylara göre, çok büyük artış gösterdiğine işaret eden Özcömert,  “7 bin işyeri kapandı. Bize bağışta bulunan ve yardım eden işyeri sahipleri, yardım alacak duruma düştü” dedi.

“Dükkan sahibi arkadaşım, dernekten yardım alacak noktaya geldi”

Küçük esnafın nefesinin kesildiğini ve bitme noktasında olduğunu gözlemlediklerini belirten Özcömert, “Yeni kuaför açan arkadaşım vardı. Dükkanını kurdu, temizledi, açılış yaptı ve pandemi başladı. Derneğimize yardımda bulunan biriyken, şimdi derneğin önünden geçiyor ve içeri girip yardım isterken mahçup oluyor. Tam olarak yaşanılan budur. Bu anlatılamaz bir şey.  Ben arkadaşıma ‘Yardımcı olayım’ derken bile utanıyorum. Bu insanların kredileri var, çocukları var” dedi

“Derneğe bağışlar düştü”

Derneğe bağışların büyük oranda düştüğünü, sürekli kermes yapmak, kahve satmak durumunda kaldıkları için iki kat fazla çalışmak zorunda kaldıklarını aktaran Özcömert, bu kadar çok başvuruyu kaldırabilecek durumda olmadıklarının altını çizdi.

“Kiralar TL olmalı”

“Biz dernekler, personelimize sigorta yatırımı yapmakla mükellefiz. Devletin bizleri rahatlatması lazım. Ayda en az bir maaş kadar da yatırımlar var. Ama biz ticari bir kurum değiliz ki” diyen Özcömert, kiraların hemen TL cinsinden ödenmesi için çağrı yapılması gerektiğini belirtti.

“İnsanlar aç”

İş verenin de personelin de teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Özcömert, “Üretim arttırılmalı. İnsanlar aç. Bizim daha çok engelli, yaşlı, yatağa bağlı, kimsesiz, şiddet görmüş ve dezavantajlı insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu insanların sadece kıyafet isteği yok. Elektrik, su, gıda, ilaç, bez, mama bekliyor insanlar. Çocuklar sütsüz kalamaz, engelliler, hastalar bezsiz kalamaz. Dahası kış geliyor, hastalıklar artacak. Devletin çare üretmesi çok elzem” dedi.









Başa dön tuşu