KıbrısManşet

OMO&KEMA: Yangınlarla kaybedilen orman alanlarının yerine ağaçlandırma yapılmadı

Orman Mühendisleri Odası (OMO) ve Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), yanan orman alanlarının yerine ağaçlandırma yapılmadığına dikkat çekere, çöplük alanlarda oluşan yangınlara karşı da uyardı

“Böyle giderse Güngör’deki alanda ikinci bir Dikmen çöplüğü faciası oluşacak”

OMO ve KEMA tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, çöplüklerde çıkan yangınlara işaret edilerek ülkede katı atıkların yönetimi konusunda bir planın uygulanmadığı, Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Alanı da dahil çöplük alanlarının kaderine terk edildiği vurgulandı.

Dikmen çöplüğünün kapatılmasıyla Güngör’de düzenli katı atık depolama alanı oluşturulduğu ancak Güngör’ün vahşi çöplük yöntemi ile çalıştırıldığını, Güngör’deki alanın katı atıkların toprak altına gömülmesi ile çok kısa süre içerisinde ikinci bir Dikmen çöplüğü faciası oluşturacağı uyarısında bulunuldu.

“Yangınlar ile kaybedilen orman alanlarının yerine ağaçlandırma yapılmadı”

Ağaçlandırma çalışmalarının sembolik rakamlara düştüğü, bir yıldaki ağaçlandırma çalışmalarının kaybedilen ağaç servetini karşılayamayacak seviyeye düştüğü belirtilen açıklamada,  “Son 5 yılda yangınlar ile kaybedilen orman alanlarının yerine ağaçlandırma yapılamadığı kaydedildi.

Açıklamada, Orman Dairesi’nin personel durumu ve fiziki altyapısı yetersiz duruma gelmiştir. Gereken önemin verilmemesi sonucu, küresel ısınma tehditleri sonucu çölleşme ile karşı karşıya olduğumuzu hatırlatmak isteriz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada verilen orman alanları hakkında bilgiler ise şöyle;

“2017’de 39 hektar (Hektar-ha:10,000 metrekare) alan yangından zarar görürken, 12 hektar ağaçlandırıldı,

2018’de 308 hektar zarar görürken 5 hektar ağaçlandırıldı,

2019’da 22 hektar zarar görürken hiçbir ağaçlandırma yapılmadı,

2020’de 2071 hektar zarar görürken 26 hektar ağaçlandırıldı,

2021’de de 71 hektar zarar görürken 68 hektar ağaçlandırıldı”











Başa dön tuşu