Kalabalık ortamlarla ilgili ciddi tedbirler devreye sokulmalı
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, virüs sürecinin toplum sağlığı üzerinde çok büyük etkileri olduğunu belirterek, kalabalık ortamlarla ilgili ciddi tedbirlerin devreye sokulması gerektiğini söyledi
Çakıcı: Koronavirüsün yarattığı bir psikolojik tehdit var
BRT’de Uz. Psk. Şule İlbudu’nun sunduğu ‘PsikoTerapi’ programına katılan Mehmet Çakıcı, salgın süreci ve toplum sağlığı konularında açıklamalarda bulunarak, Koronavirüsün aslında bir psikiyatrik hastalığa dönüştüğünü, adının da Koronavirüs sendromu olduğunu söyledi.
Çakıcı, sendromun 6 grup belirtisi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Koronavirüsün yarattığı bir tehdit var. Koronavirüs bir yaşam tehditi meydana getiren insanlığa yönelik bir saldırıdır. Bu tehdit psikolojik travma niteliğinde tıpkı savaş gibi. İkinci belirti, çaresizlik. Önce bir dehşete kapılıyoruz.
Nerden geldiği belli olmayan bir virüs var ve insanlar komaya giriyor ya da ölüyorlar. Üçüncüsü panik ve kaygı, Koronavirüs bizde endişe yaratıyor. Dört; temizlik ritüelleridir. Virüsün ortaya çıkışıyla temizlik davranışlarımız gelişti. Sürekli ellerimizi yıkıyor, eldiven ve maske takıyoruz. Beşincisi sosyal izolasyon. Evlere kapandığımız bir dönemden geçiyoruz ve bu süreçte psikiyatrik sorunlar, ruhsal hastalıklar artış gösterdi. Son belirti ise şüpheciliktir.
Herkesten şüphelenmeye başladık. Aksıran, öksüren birini bile görsek şüphelenmeye başladık. Koronavirüs sendromu hiç bir rahatsızlığı olmayan insanları da etkilemeye başladı. Yalnızca fiziki bir tehdit değil psikiyatrik olarak da bir tehditle karşı karşıyayız.
Bunların yanında bir ekonomik bir yönü de var. İşyerleri kapandı, turizm aksadı. okullarda eğitim durma noktasına geldi, esnaflar ve gazeteciler etkilendi. Kısacası toplum üzerinde çok büyük etkileri oldu. İlerleyen günlerde bilimsel yazılarla incelenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz.
İsmini netleştirmek için Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde anket çalışmasını da başlattık. Koronavirüs sendromu hayatımızı etkileyen psikiyatrik bir sendrom yarattı ve bu kalıcı bir psikiyatrik hasara neden olabilir” dedi.
Hiç psikiyatrise, psikoloğa gitmeyen insanların da gitmeye başladı”
Mehmet Çakıcı, Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’ne bu tür vaka başvurularında çok artış olduğunu dile getirerek, hiç psikiyatrise, psikoloğa gitmeyen insanların da gitmeye başlayarak sayının iki katına çıktığını, hafif psikolojik rahatsızlıkları olan insanların ağırlaştığını, durumu ağır olan kişilerde ise patlama yaşandığını, yardım ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.
Çakıcı, stres ve virüsün yarattığı psikolojik ortamın hasta sayısının artmasına, hasta olmayanların çoğalmasına, hafif hastaların artmasına, ağır olanların da daha ağırlaşarak tedaviye gelmelerine neden olduğunu söyledi. Çakıcı, toplumda herkesin virüsten etkilenmesi sonucu özellikle alkol ve uyuşturucu kullanımının artığını, kumar ve insanlar evlerine kapandığı için aile içi şiddet vakaların da ciddi arttışlar yaşandığını ifade etti.
Salgın sürecinin insanlara sanki son işlerini yapıyorlar gibi bir duygu da yaşattığını kaydeden Çakıcı, evlilik sayılarında da artışlar yaşandığını ifade etti. Mehmet Çakıcı, boşanma ve evlilik oranlarının artmasının nedeninin ise ölüm korkusuna bağlayarak, insanların son işlerini yapmak gibi duyguya kapıldığını kaydetti.
“Tükeniyoruz”
Tüm dünyada ve ülkemizde virüsün ağırlaşmaya başladığının artık görülmesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye’de Psikiyatri Derneği ve Tabipler Birliği’nin “Tükeniyoruz” yönünde çağrıları bulunduğunu söyledi. Çakıcı, asıl tehtidin grip ayları olarak bilinen Eylül ve Ekim aylarında artacağını dile getirerek, özellikle kalabalık ortamlar için ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Dövizin bu denli yükseldiği bir dönemde ekonomik krizin de bir ölüm tehtidi oluşturduğunu kaydeden Çakıcı, insanların bu yüzden kendilerine zarar verdiğini hatta intiharların bile yaşandığını belirterek, sadece virüs tehtidi değil, ekonomik bir ölüm tehtidiyle de karşı karşıya kalındığına işaret etti. Kriz yönetimin bu noktada çok önemli olduğunu dile getiren Çakıcı, aksi taktirde bizi çok zor bir dönemin beklediğini sözlerine ekledi.