KıbrısManşet

Kıbrıs ve AB açısından yeni bir dönem: Dünyadaki en uzun ve en derin kablo yerleştirilecek

Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in elektrik üretimini deniz altından döşenecek kablolarla birbirine bağlaması öngörülen “Euroasia Interconnector” projesinin sembolik açılış töreni gerçekleştirildi

Kıbrıs ve AB açısından yeni bir dönem

Politis gazetesi, Kıbrıs Başkanlık Sarayı‘nda dün gerçekleştirilen törenle ilgili haberinde, Kıbrıs’ın enerji sorunlarının, ülke ekonomisi ve bizzat AB açısından yeni bir döneme işaret ettiğini yazdı.

Açılış töreninin Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, AB Enerji Komiseri Kadri Simson, Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas, çok sayıda yetkili ve yabancı diplomatın huzurunda yapıldı.

Gazete, Euroasia Interconnector Elektrik Bağlantısı Projesinin “Avrupa Ortak Çıkar Projesi” (PCI) olduğunu ve 2013 yılından bu yana AB’nin altyapılar listesinde bulunduğuna işaret etti.

İlk aşamada Kıbrıs’ı Girit üzerinden Yunanistan’la bağlayacak dünyadaki en büyük iki denizaltı güç iletişim kablosunun 2027 yılına kadar kurulum çalışmalarının başlamasının yolunun açıldığına işaret eden gazete, bunun 1000 MW gücünde bir proje olduğunu belirtti.

Dünyadaki en uzun ve en derin kablo yerleştirilecek

Sonraki aşamada ise bunu İsrail’le yapılacak bağlantının izleyeceğini kaydeden gazete, tam kurulum aşamasında ise, projenin 2000 MW gücüne sahip olacağını ifade etti.

Gazete, projenin hayata geçirilmesi için dünyadaki en uzun ve en derin kablonun yerleştirileceğini vurguladı.

Anastasiadis: Tarihi gün

Açılış töreninde yaptığı konuşmada Kıbrıs için altın bir fırsat açıldığını söyleyen Anastasiadis, bunun Kıbrıs’ı yeni bir enerji çağının yoluna taşıyacak bir projeden ibaret olduğunu, çünkü enerji konusundaki tecritin son bulmasının haricinde, gerek ekonominin gelişmesi gerek de ülke ve vatandaşlarının ilerlemesi açısından güçlü perspektifler meydana getireceğini savundu.

Töeni “tarihi gün” olarak nitelendiren Anastasiadis, uzun yıllardan süren istişarelerin ve yoğun çalışmaların ardından büyük jeopolitik, stratejik ve ulusal öneme sahip bir proje EuroAsia Intercnnector’un inşaat aşamasına geçecek pozisyonda olduklarını vurguladı.











Başa dön tuşu