KıbrısKORONAVİRÜSManşet

Üstel: Vakalar çoğaldı ülkeyi kapatacağız diye bir şey yok




Sağlık Bakanı Ünal Üstel, bol miktarda Covid-19 aşısının bulunduğunu ifade ederek, ‘aşı olun’ çağrısı yaptı

Üstel: Her hafta bize aşı geliyor ama müşteri yok

Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa katıldı.

Üstel, “Uzun zamandır hep şunu söylüyoruz, bu vakalar zaman içerisinde kuralları dikkate almazsak çoğalacak. Vakaların artmamasında en büyük silahımız aşı. Bunu uzun zamandan beri söylüyoruz. Dünyada aşıya ulaşamayan ülkeler var. Biz şanslıyız. Her hafta bize aşı geliyor ama müşteri yok” dedi.

Üstel, “Vakalar çoğaldı ülkeyi kapatacağız diye bir şey yok” dedi. Üstel, Acil Durum Hastanesi’nde 65 hasta olduğunu ancak hastaların semptomlarının ağır olmadığına işaret etti.

“Biz kontrollü olursak, kapanmayız”

Covid-19 vakalarının kaynağı olarak, barlar, kumarhaneler, kulüpler, kapalı spor salonlarına işaret eden Ünal Üstel, “Biz kontrollü olursak, kapanmayız. Biz kapanmamak için elimizden geleni yapıyoruz. 16 aydır duran bir ekonomimiz var. Dolayısıyla sıkıntılar var, turizm durursa bütün çarşı durur. Bütün bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Dengeli ve eşit zeminde götürmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Eğlenceye gidin ama aşı olun”

“Eğlenceye gidin ama aşı olun. Aşı olursun, hastalığa yakalanabilirsin ama hafif geçiriyorsunuz” diyen Sağlık Bakanı Ünal Üstel, grip aşısından örnek verdi.

PCR merkezlerinin ve antijen test merkezlerinin çoğaltıldığına da vurgu yapan Üstel, “25 bin civarında teste çıktık ve pozitiflerimizi tespit ediyoruz. Bulaşı önlemek için taramamız lazım. Yüzde yüz kontrol edebilir miyiz, hayır ama edebildiğimiz kadar ediyoruz” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, şöyle devam etti:

“Güney Kıbrıs’ta ortalama günde bin vaka çıkıyor, ölümleri de var. Biz şanslıyız, 39 tane vefat eden vakamız oldu. Sağlık çalışanları ellerinden geldiği kadar çalışıyor. Bulaşın en çok olduğu yerlere aşısız kişilerin girmesini yasakladık. Aşı kartını göstermeyen içeri girmeyecek ve denetlenecek. Bu toplumun kaderiyle oynayamazsınız.

Karekod (QR kod) sistemine geçilmesi kapsamında Maliye Bakanlığını bekliyoruz. 1 Temmuz’da yürürlüğe koyulacağını ancak beklediklerini bu yüzden 1 Ağustos tarihini hedef olarak belirlediklerini aktardı ve “1 Ağustos’ta kararlıyız yürürlüğe koyacağız.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ve Avrupa İlaç Kurumu’nun (EMA) üçüncü doz aşıyı öneriyor.

Örneğin bazı aşıların geçerlilik süresi 6 ay ve 8 ay sürede. Vücudun bağışıklık kazanması için önemli olduğunu söylüyorlar. Onların önerileri doğrultusunda yapıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri de 6 ay beklemeden yapılabileceğini söylüyor. Sağlık çalışanlarının üçüncü dozunu yapmaya başladık. 3 bin yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Yurt dışına gidecek öğrencilere de üçüncü doz aşı yapacağız. Üçüncü doz aşı kimseye bir sıkıntı vermez, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kapalı turizmin yapılmasında ve iptal edilmesinde Turizm Bakanının talebi olmuştur. Olumlu karşıladık, rezervasyon tarihlerine kadar, gelen insanlar gelecek, o doğrultuda iptal edeceğiz. Turizm Bakanının talebiyle bu iptal oldu. Tarih de 10 Ağustos dedik, istişare edildi. Kapalı turizm artık ortadan kaldırılıyor.

Aşılama kapsamında 16 yaş grubuna inilecek. Bu kişilerin ailelerinden izin alınarak, aşıları yapılacaktır. Dünya aşılıyor, biz neden aşılamayalım? Karşıt olanlar var saygı duyarım, mademki çoğunluk yapıyor biz de yapalım. Bütün bulaşın büyük kısmını aşısız kişiler taşıyor. DSÖ de öyle söylüyor, Türkiye Cumhuriyeti de öyle söylüyor.

 16 yaşındaki kişilerin aşılanmasına haftaya başlanacak, şu anda 18 yaş ve üzeri kişilerin aşılama çalışmaları sürüyor”









Başa dön tuşu