InstagramKöşe Yazarlarımız

KIBRISLI TÜRK’ÜN APARTMANLA İMTİHANI




Hep bir halli Turhallıyız, biz bize benzeriz” der ünlü şarkısında Cem Karaca. Biz de “Hep bir hallı Kıbrıslıyız, biz bize benzeriz

BM kayıtlarına göre var olan 206 ülkeden de nüfus alıyoruz artık ama temel alışkanlıklarımız halen aynı.

Kıbrıslı Türkün Villayla İmtihanı” yazımda hali pürmelalimizi anlatmıştım, memleketçe ortak alan kültürümüz olduk olası zayıftır. Sahiplenmeyi pek severiz de paylaşmaktan hiç mi hiç hoşlaşmayız.

Hele de apartman yaşamı karnemizin en zayıf dersidir ortak alan kullanımında.

Yıllardır hayatında vardır Kıbrıslı Türkün apartman konusu ama son 10 yılda zirve yapmış durumdadır.

İki artı bir süslü” pazarlama taktiğiyle mantar gibi biten apartmanlarda ne kavgalar çıkmıştır, ne gerilimler kopmuştur, çıngısını anlatsam, tekmili 142 bölümlük “arkası yarın” tefrikası olur.

Hade gelin Kıbrıslı Türkün apartmanla olan imtihanındaki, sadece belli başlı konular birlikte bakalım:

• ZEMİN KAT DAİREİERİ:

Bu katta ev sahibi olanlar garaj yolunun doğal sahibidirler. Apartman raconunda yazılı olmayan ama tüm apartman kullanıcılarının bildiği bir kuraldır bu.

Siz üst katlardakiler, sakın ola burada hak iddia edeyim demeyin.

Zeminde ev sahibi olan emekli amca illa ki mutfaktan buraya bir giriş açar, garaj yolunun da üzerini kapatır, olmadı verigo üzüm eker, ama mahsulü paylaşmaz.

“Su deposuna bakacağım”, şudur budur diyerek arka tarafa geçmesi gerekenler hiç hoş karşılanmazlar, geçiş için vize alındığında da dağcılık tekniklerini kullanmaları gerekir çünkü girişe bir de yüksek “gancelli” mutlaka yapılmıştır.

Alttakinin da canı sıkkındır ama üst kattakilere, klima suları hep onun kafasına damlar yukarılardan mesela.

• MERDİVENLERİN ELEKTRİĞİ:

Apartman yaşamındaki cinnet geçirme sebepleri arasında ilk üçtedir merdiven aydınlatması ve onun ortak ödenmesi gereken ücreti.

Ülkedeki 35 bin 687 apartmandan elektriği düzenli ödenenlerin sayısı son sayımda 139 olarak tespit edilmiştir ki onlar da aile apartmanıdır, parayı baba öder, damatlar oturur. Bu konudaki en büyük itiraz gene zemindekilerden gelmektedir; “Ay oğlum, biz gullanmayık ki merdivenleri, neçin verelim para?

Beşinci katta oturanlar zamanla karanlıkta görme yeteneği geliştirdiği için sorun kendiliğinden hallolmaktadır. Darwin rahmetli sağ olsa evrim hakkındaki araştırmaları artık teori olmaktan çıkıp ispatlı bir bilimsel kanun olarak anılırdı.

Sorun zamanla kendiliğinden çözülür çünkü zaten çoğu zaman hiç ödenmeyen saate Kıb-tek el koyar.

• PARK YERİ:

24 dairelik apartmana 10 araba park yeri ile izin veren belediyeler olduğu için ve ortalama dairede 2.78 araba olduğu için bu sorun da ilk üçte yerini almaktadır.

Burada EGO (erken gelen oturur) kuralı geçerlidir. Müteahhit bir halta karışmayacağı için ilk taşınan en güzel park yerini alır. Ha, ikinci arabalar için kara kara düşün, paketleyip eve mi götürürsün, 5. sokak ilerideki (şimdilik) boş arsaya mı park edersin, sen karar ver.

Sahiplenilmiş garaj yolundaki, üstü kapalı arabalara söverek bakar diğer apartman sakinleri.

• ÇATI İZOLASYONU:

Delisin bir şey ama? Merdiven elektriğine bile karışmayan zemin kattakiler ne karışır senin en ist kattaki evindeki rutubete, akıtan çatıya yahu? Alırken bilmez miydin, en temel kuraldır bu. Sorunun tüm apartmanı ilgilendirmesi durumu asla değiştirmez.

Ammmaaa, intikamını en acı şekilde alabilirsin! Sen da dam kapısının kilidini değiş ve kimseye anahtarı verme, görsünler bakalım, el mi yaman bey mi yaman? Çamaşır sermelerine da izin verme hem dama.

• ORTAK ALAN TEMİZLİĞİ:

Üst katlarda yaşayanların aşağı katlarda hegemonya kuranlardan intikam alma yöntemidir ortak alan temizliği.

Zemindeki ve ilk katlardaki titiz teyzeler şimdi eline düştüler işte. Ne elektriğe para var, ne izolasyona, şimdi da merdiven temizliği için para isterler, ne münasebet, vermeycen tabii. Nokta! İntikam soğuk yenen bir yemektir.

• APARTMAN GİRİŞİ:

Kapı camında bir kırık olması ve bunun yıllarca tamir edilmemesi apartman sorunları listesinde önemli bir yer tutmaz. Bu bölge zaten bir nevi depo ve bisiklet park yeri işlevi de görür.

Ortalama Kıbrıs apartman girişinde 7 adet bisiklet bulunur ki bunların dördünün lastikleri her zaman boştur.

Bunun dışında alet avadanlık ve taşınılan bir evden çıkan dolap gibi kullanılmayan eşyalar da burada muhafaza edilir.

Toplanamayan aidatlar ve yüksek apartmanlarda asla tamir edilmeyen asansör sorunsallarına özellikle girmedim, bunları çözmeye çalışan 42 profesör kör olmuştu zaten.

İşte Kıbrıslı Türkün apartmanla imtihanı böyleyken böyle.
Ben da bıraktım da geldim.









Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu