InstagramKöşe Yazarlarımız

“Hayvan” – F. A. R






Her yerde, her fırsatta söylüyorum Kıbrıs’ta genç kuşak şair kadınların yazdığı şiir, erkek şairlerin şiirinden daha ilginç ve heyecan verici (böyle bir ayırıma gitmek zorunda kaldığım için üzgünüm ama gerekli).

Fatoş Avcısoy Ruso, Senem Gökel, Nafia Akdeniz, Tuğçe Tekhanlı, Rushan İskifoğlu ve Emel Kaya bu şairler arasından öne çıkanlar.

Fatoş Avcısoyu Ruso’nun üçüncü şiir kitabı “Hayvan”, Orlando Art Yayınları tarafından geçen ay İstanbul’da yayınlandı. Sadece 88 adet basıldı kitap.

88 şair kadının şiirlerinin yayınlanacağı geniş bir projenin bir parçası olarak. “Hayvan” kitabevlerine dağıtılmadı, sadece on line satışı var. (Fotokopiden başka şansı yok kredi kartı olmayanların) Yani, koleksiyonluk bir kitap bu.

Zaten genel olarak şiirin seyri de o yönde değil mi, her şiir kitabı koleksiyonluk kitap olacak gibi gelecekte.

Fatoş, adada Türkçe yazan yeni kuşak şair kadınlar arasında en az arızalı olan şair bana kalırsa. Kıbrıs Edebiyatı’nın en yumuşak ve ince şairi. Bir başka deyişle en zarif şairimiz.

Politik olmaktan çok, estetik bir şiiri var. Estetik ve tekniği yüksek. Estetik ve etik farkındalıkla yürüyor şiiri. (‘Etik ve estetik birdir’ diyor en sevdiğim filozof L. Wittgenstein)

Biliyorum buna hakkım yok ama karşımdakinin istikrarlı ve tutarlı olmasını bekliyorum insanlarla ilişkilerimde. Fatoş öyle birisi. Yaşam felsefelerimiz uyuşmasa da iyi anlaşıyoruz onunla.

İlk şiir kitabı “Büyü”yün editörlüğünü yapmıştım. O zamandan beri şiir yolculuğunu takip ediyorum. Bir sonraki kitabını merakla bekliyorum.

Ayrıca, ‘Duvardaki Delik’ dergisini çıkarıyoruz birlikte 2023’ten beri. Daha önce de ‘Uçsuz’ dergisini çıkartmıştı Fatoş.

Yani hem şair olarak, hem edebiyat öğretmeni olarak, hem de dergici olarak adadaki Türkçe edebiyata katkıda bulunuyor.

“Hayvan” 13×13 minimal boyutlarda bir kitap. 24 sayfadan oluşan minik bir kitap, kitapçık. Kitabın boyutuna ve ebadına uygun olarak hiçbir fazlalık yok kitapta yer alan şiirlerde.

İkilik ve üçlüklerinde daha fazla, uzun şiirlerini sevdim ben. “Yer değiştirme baladı”, “coronation street’te gece”, “amaryllis”, “hubris” ve “ye-kıla” isimli şiirlerinin hepsini. “Evcil bir aşk değilim ne kimilerinin bildiği/ ne bulduğu kimilerinin”

Gevşek değil, sıkı şiirler ‘Hayvan’da yer alan şiirler. Kapalı – zor bir şiir olarak algılanabilir belki bu bazı okuyucular tarafından.

Kapalı veya açık, zor ve kolay şiir yoktur bence, iyi veya kötü şiir vardır her şeyden önce.

Av, avcılık, etoburluk, israf karşıtı, ekolojik şiirler bunlar. Geçtiği her yerde mezbahalar kuran, hayvan kemikleri bırakan insanın eleştirisi.

Durmadan şekil değiştiriyor şiirlerdeki ‘hayvan’ imgesi: kuş, köpek, balık, denizaygırı oluyor. Bazense aşk, tutku veya arzu oluyor.

Fatoş’a söyledim son görüşmemizde, bir kez daha tekrarlayım burada: tek endişem şairin güvenlik ve konfor düşkünlüğü şiiri için sorun olabilir ilerde.









Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu