Kuzey Kıbrıs’a Özel Trafik Kurallarını İhlal Etme Rehberi
Gözlem, deneyim ve bizzat kişisel uygulamalarla sabittir.
Ayda 4 bin arabanın satıldığı rivayet edilen müreffeh ülkemizde, külliyen alt yapı çalışmalarıyla tarumar edilen, normal hali de zaten gariban olan yollarda trafiğin sıkıştığına hayret edenlere hayret ediyorum.
Bu yazıda, naçizane onlara rehber olmak ve ezici çoğunluğun yaptıklarını anlatarak trafikteki çilelerini bir nebze olsun azaltmak tek dileğim, umarım yararlı olabilirim.
Kırmızı Işıkta Nasıl Geçilir
Yeşil yanıyor ama önünde üç araba var ve sarı yanmak üzere. Panik yapma, önündekiler nasıl ola geçecek. Bir ışık daha bekleyemezsin, kararlı ol! Hiç bir tereddüt göstermeden gaza bas, seri ve kendinden emin bir şekilde.
Şimdi kavşağın tam ortasındasın, aferin. Sakinliğini koru ve en önemlisi karşıdan geçmeye başlayanlarla asla göz temasına girme. Ve bitti, bak geçtin bile, karşıdan gelenler mi, ikstir et! Gerekirse el, kol ve küfürlerle onlara haddini bildir.
Sıkışık Trafikte Şerit Değiştirme
Unutma, şerit değiştirmek trafikte sana kıymetli saniyeler kazandırır. Burada belirleyici hareket girmek istediğin şeride arabanın burnunu sokmak ve mümkün olan en geç anda hatta hiç sinyal vermeden bunu yapmaktır.
Bir santim bile öndeysen kır dümeni, kurallar senden yana. Hareketi ard arda tekrarla ve burada da göz teması yapma. Devamlılık önemlidir, zig – zag, tempolu. Senin vaktin kıymetli, unutma.
Sürat İhlalleri
Şehirler arası yollarda Allah ne verdiyse kökle benzine, polisin pusu kurdu kavşaklar dışında radar kontrolü görülmüş duyulmuş şey değildir.
Şehir içinde ise sote yerleri vardır polisimizin, gözünü dört aç, sürati tabii ki yap ama gözün en az 200 metre ötede olsun ve karşıdan gelen müttefik sürücülerin selektör uyarılarını takip et.
Polis mi fark ettin, önündeki ilk arabanın arkasına gir ve iki el dümende, uslu çocuğu oyna ve asla göz temasına girme. Polisten sonra bas gaza aşkım bas gaza.
Park Etme
Diğer sürücüler gibi ahmak olma, çift sarı şerit olan yere tabii ki park edilir. Üstelik kaldırımlar da var, onlar ne güne durur? Sarıya değmemek kaydıyla çık çıkabildiğin kadar.
Bunun dışında garanti yer olan engelli park yerleri var ama risklidir, Facebook’ta çok prim yapan paylaşımlardır, tavsiye etmem.
Garaj önleri gaymakyağlı gatmer gibi da durur bomboş, sıkış gitsin. Dönüşte ev sahibi oraşdaysa, “ne var yau iki tayka oldu” de, üste çık. Sıkışırsan bağır.
Parolamız: “Arabanın sığabildiği her yer park yeridir”
Tali Yoldan Ana Yola Çıkma
Kararlılık burada da kilit faktördür. Unutma, yol verilmez alınır, burada santimlerin önemi vardır. Diyelim ki sağa dönüyorsun, yolu kes ve çık.
Ortada sıkışıp karşı şeridi bloke etmiş olabilirsin, sakın utanma belirtisi gösterme, donuk bakışla bekle, bir zayıf karakterli çıkıp illa ki yavaşlayacaktır. Hooop, bak çıktın. Bittiii.
U Dönüşleri
Bu aptalca tabelalar senin tek elle ne kadar hızlı direksiyon çevirdiğini bilmeyenler tarafından konulmuştur, aldırma.
Örnek: Sağa dönüş kavşağına yaklaştın, çaktırmadan hafifçe sola açıl, tam sağa döner gibi yaparken zarif bir kol hareketiyle direksiyonu adeta bir balerin gibi döndür. Vee, U dönüş tamamdır, şak diye döndün bile.
Cep Telefonu
Cep telefonu artık vücudumuzun bir parçasıdır. Araba kullanırken onu elinde tutmaktan, konuşmaktan, sosyal medyada like saymaktan, Whatsapp’ta sesli mesaj atmaktan asla çekinme, geri durma!
Görülmeyi azaltmak mı istiyorsun? Telefonu kulağına koyma, telsiz gibi önde tut, Olmadı, elinle başını tutarmış gibi yap, dirsek kapıya dayalı olsun ama. Trafik ışıkları veya sıkışık trafikte de mutlaka telefon elinde olsun.
Maazallah, borsa yükselebilir, ne bileyim tuttuğun takım bir transfer yapmış olabilir, habersiz kalma.
Burun Karıştırma
Aklımı karıştırmayın lütfen bu ihlal değil, neredeyse bir ibadettir erkek sürücüler için.
Makyaj Yapma ve Çanta Karıştırma
Bunlar da kadın sürücülerin olmazsa olmazıdır, yazılmasına zaten gerek dahi yoktu.