Suç Nedir Ve Nasıl Suçlu Olur İnsan?
Birçoğumuz suçun yapılmaması gereken bir eylem olduğunu kabul ediyoruz ama suça nasıl yaklaşacağımızı bilemiyoruz.
Suçun işlenmemesi için caydırıcı yasaklar ve katı kurallar koyuyoruz, sıkıştırılmış bir düzen oluşturuyoruz bazen.
Bunun temelinde özgürlük anlayışımızın yattığına inanıyorum, herkes özgürdür çünkü eylemlerinin sorumluluğunu ve sonuçlarını göze aldığı müddetçe.
Bu da insan öldürdükten, hırsızlık yaptıktan veya özel mülke tamah ettikten sonra hukuki süreçte ceza alıp veya kefaret ödeyip günlük yaşamımıza devam edebilmemizi sağlıyor.
Bir diğer açıdan bakmak gerekirse mağdurun rızası suç için önemli sayılabilir mi? Bir cellat suçlu mudur mesela suçluları infaz ettiği için…
Daha da problemli bir yerden bakmak gerekirse ölmek isteyen birini öldürmek veya kavga etmek isteyen biriyle kavga etmek suç mudur?
Bakıldığı zaman acı çekmekten de zevk alan insanlar da vardır dünyada. Bu da psikolojik olarak değerlendirilmesi gereken bir konudur aslında.
Hukuki açıdan birini öldürmek suçtur nedenine bakılmaksızın. Niyet veya kaza olup olmadığı suçu sadece hafifletebilmektedir, ceza kaçınılmazdır.
Dini açıdan da böyledir; Rabbin verdiği canı sadece Rab geri alabilir İslam’a göre. İşin içine etik girince işler değişiyor ister istemez çünkü etik bizim değiştirebildiğimiz, doğrudan bize bağlı bir olgudur.
Gladyatörlerin zevk ve tatmin için savaştığını düşünürsek daha önce etik, öldürmeyi ve savaşı meşrulaştırmıştır. Şu an bu bize çok distopik gelse de bu ortam tarih ve insanlık bunu görmüştür.
Peki, güncel etikte neden öldürmek suçtur sizce? Bence bunun en büyük nedenlerinden biri savaşı, kanı ve vahşeti cazip bulmamamızdır.
Günümüzdeki aile ve duygusal bağlar daha belirgin olduğu için empati duygumuz devreye giriyor olabilir. Bunun sonucunda öldürdüğümüz zaman vicdan azabı ve iç hesaplaşmayla baş başa kalıyoruz toplum tarafından suçlanmasak da.
Yaptırım ve cezaların da etkisi göz önünde bulundurulmalıdır, günümüz adalet ve hukuk sistemi kendini tam anlamıyla gerçekleştirmiştir.