Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46. Başkanı seçilen Joe Biden, Mayıs 2014’te Başkan Yardımcısı olarak Kıbrıs’ı ziyaret etmiş, ve KKTC’nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmüştü
Kalabalık bir heyetle ve zırhlı araçlarla Ledra Palace’tan KKTC’ye geçen Biden, dönemin Cumhurbaşkanı Eroğlu, heyetler eşliğinde yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yapmıştı.
Görüşmeye, dönemin cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Diploması Özel Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ ve müzakere heyeti üyeleri de katılmıştı.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Eroğlu, Biden ile görüşmesini “çok samimi” diye nitelemişti. Eroğlu, Biden’ın adaya gelişinde yaptığı açıklama gibi, kendilerine de çantasında bir çözüm paketiyle gelmediğini, anlaşmayı Kıbrıs’taki tarafların bulacağını söylediğini ancak çözüme yardıma hazır olduğunu da ifade ettiğini belirtmişti.
ABD’den Kıbrıs’a gerçekleştirilen en üst ziyaretlerden biri olan Biden’ın temasları sırasında olağanüstü önlemler alınmıştı. Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı civarındaki yollar trafiğe kapatılırken, Cumhurbaşkanlığı civarına keskin nişancılar yerleştirilmişti.
KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye medyası yanında uluslararası ajanslardan çok sayıda gazeteci Eroğlu-Biden görüşmesini takip etmişti.
LİDERLERLE YEMEK
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ara bölgede 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’la, ara bölgede Ledra Palace Otel karşısındaki Chateau Status Restoran’da akşam yemeğinde biraraya gelmişti.
Joe Biden, yemeğin ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in müzakere sürecini hızlandırma düşüncesiyle ayda en az iki kez görüşme ve güven yaratıcı önlemler hazırlama yönündeki çalışmaları yoğunlaştırma konusularında anlaştığını açıklamıştı.
Dünyanın pek çok yerinde çözüm müzakerelerinde yer aldığını ancak o gece liderlerin birbirlerine sergiledikleri dostane tavır ve kendilerini ifade etmelerindeki rahatlıktan çok etkilendiğini söyleyen Biden, ortak noktalar yanında farklılıkları da liderlerden dinlediğini ve bunların üzerinde uzlaşıya varılmayacak farklılıklar olduğuna inanmadığını dile getirmişti.
İnsanların kendisine Kıbrıs’ta bir antlaşmanın ABD’ye ne gibi yarar getireceği yönünde sorular yönelttiğine atıfta bulunan Biden, “Başkan Obama ve ben, Kıbrıs’ın çok zorlu bir bölgede, kilit bir ittifak olduğunu düşünüyoruz… Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de barış, refah ve istikrar için büyüyen bir güç olabilir. Bu tüm dünyanın yararına olacaktır” demişti.
Kıbrıs’a 400 kişilik heyetle gelen ve birçok temas yapan Joe Biden, basın açıklamasının ardından ABD’ye dönmek üzere Larnaka Havalimanı’ndan özel uçağıyla ayrılmıştı.