KıbrısManşet

Hükümet ve muhalefet vekilleri saatlerce görüştü, üç farklı komite kurulması oy birliği ile kabul edildi

Atanmış Başbakan Ünal Üstel, kamuda ve özelde örgütlü sendikaların “maaş kesintileri” kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşımasının ardından, muhalefet milletvekilleriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve kararnamenin geri çekildiğini açıkladı

Meclis Genel Kurulu saygı duruşuyla açıldı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün tam 7 saatlik gecikmenin ardından toplandı ve depremlerde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla açıldı.

Meclis Genel Kurulu’na haftalar sonra gelerek konuşma yapan Üstel ise depremden sonra vatandaşların, kurum ve kuruluşların ve siyasi partilerin “dayanışma ruhu” içinde çalıştığını söyledi.

Kararname geri çekildi, üç farklı komite kurulacak

Üstel, muhalefet ve koalisyon hükümeti milletvekillerinin, maaşlarda kesintiye gidilmesine ilişkin Yasa Gücünde Kararname ve yasa tasarısıyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve sonuçta tasarısıyı geri çektiklerini duyurdu.

Üstel Meclis Danışma Kurulu’nun; Türkiye’deki Deprem İle İlgili Hukuki Ve Adli Sürecin İzlenmesine İlişkin Geçici Ve Özel AD-HOC Komite, Depreme Dair Mali, İdari Ve Sosyal Önlemlerin Takibine İlişkin Geçici AD-HOC Komite ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Geçici ve özel AD-HOC Komite adıyla üç farklı komite kurulması yönünde karar ürettiğini söyledi, onaya sunulan kararlar da oy birliğiyle kabul edildi.

Neler olmuştu?

Depremin hemen ardından Bakanlar Kurulu eliyle Yasa Gücünde Kararname çıkaran hükümet; emekliler ve asgari ücretliler dahil kamu ve özeldeki tüm maaşlardan bir yıl boyunca yüzde 1 ila yüzde 5 arasında kesinti yapılması kararı almıştı.

Bir yıl sonunda 1.36 milyar TL elde etmeyi amaçlayan hükümet, bu paranın nereye harcanacağına ilşkin ise gerekçe sunamamış, Adıyaman İsias otel enkazında hayatlarını kaybeden Kıbrıslıtürk sporcu çocuklar için “mezar taşı“, “anıt heykel” ve “spor salonu” yapılması gibi gerekçeler sunmuştu.

Karar bugün kamuda ve özel sektörde örgütlü sayısız sendika tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.











Başa dön tuşu