DünyaInstagramManşetYaşam

‘Little Boy’ adlı atom bombası, 140 bin kişinin ölümüne yol açmıştı




Japonya‘da Hiroşima‘ya atom bombası atılmasının 78’inci yılı anma töreninde kent yetkilileri, dünya liderlerinin ‘nükleer caydırıcılık‘ politikalarını eleştirdi

‘Little Boy’ adlı atom bombası, 140 bin kişinin ölümüne yol açmıştı

İkinci Dünya Savaşı‘nda Pasifik muharebelerinde Hiroşima’nın bombalanmasının 78’inci yılı dolayısıyla kentteki Barış Anıtı’nda tören düzenlendi. ABD‘nin Hiroşima’ya attığı ‘Little Boy‘ adlı atom bombası, yarısı saldırı anında, diğer yarısı da sonrasında olmak üzere yaklaşık 140 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

AA’nın aktardığına göre, bombanın atıldığı saat 08.15’te (yerel saatle) bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan törene kent yetkililerinin yanı sıra Japonya Başbakanı Kişida Fumio da katıldı.

Fumio, artan gerilim ve çatışmalar sebebiyle nükleerden arındırılmış dünyaya giden yolun zorlaştığını belirterek, “Ancak bu durum, dünyanın yeniden bu yolda ivme kazanmasının önemini daha da artırıyor” ifadesini kullandı.

Kazumi: Nükleer caydırıcılık teorisi aptalca

Matsui Kazumi

Hiroşima Belediye Başkanı Matsui Kazumi, dünya liderlerinin nükleer tehditler konusunda acilen somut adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, “Dünya liderleri, şu anda belirli politikacılar tarafından dile getirilen nükleer tehditlerin, nükleer caydırıcılık teorisinin ne kadar aptalca olduğunu ortaya çıkardığını kabullenmeli” dedi.

Vali Yuzai Hidehiko da Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle nükleer silah kullanılması olasılığının gündeme geldiğine ve Kuzey Kore’nin nükleer programını geliştirdiğine işaret etti. Yuzai, “Nükleer silahların, barışın ayrılmaz bir parçası olduğuna inanan nükleer caydırıcılık savunucuları, sadece nükleer silahsızlanma yolundaki ilerlemeyi geciktiriyor” şeklinde konuştu.









Başa dön tuşu