DünyaInstagramManşetSiyaset

Reuters’ın “ateşkes” haberine İsrail ve Hamas’tan yalanlama

Reuters haber ajansına konuşan iki Mısırlı güvenlik görevlisi, ABD, İsrail ve Mısır arasında Gazze’nin güneyinde bir ateşkes için anlaşmaya varıldığını öne sürdü. Bu anlaşmaya göre Gazze ve Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın kısa süreliğine de olsa açılacağı iddia edildi. Ancak İsrail Başbakanlık Ofisi bu iddiayı yalanlarken Hamas da böyle bir ateşkesten haberlerinin olmadığını aktardı

Reuters’ın “ateşkes” haberine İsrail ve Hamas’tan yalanlama

Reuters haberinde de İsrail ordusu ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliği’nin konuyla ilgili bir açıklama yapmadığı kaydedildi.

Pazar günü Mısırlı yetkililerle konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’ye yardım gönderilmesi için Mısır sınır kapısının açılabileceğini söylemişti; ancak zamanlama ve detay vermemişti.

ABD medyasında da sınır kapısının kısa bir süre içinde açılabileceği kaleme alındı. Gazze’de binlerce insan Mısır sınırına doğru ilerliyor. Buna sayısı 1000’i bulan yabancı ülke vatandaşları da dahil.

Sınırın Mısır tarafında biriken insani yardımın Gazze’ye sokulması isteniyor ancak güvenli bir koridora ihtiyaç var.

Mısır ayrıca geçiş noktası yakınında bir sahra hastanesi kuracağını ve Gazzelileri Kuzey Sina’daki en yakın hastanede tedavi edeceğini söyledi.

Yetkililer, bunun kalıcı hale gelebileceğini ve Gazze Şeridi’ndeki nüfusun azalmasına neden olabileceğini bildikleri için Mısır’a doğru bir göç konusunda endişeliler.

Amerikalılar bunu öncelik olarak görüyor: İsrail’den yana tavır alırken sivillerin en az şekilde zarar görmesini istiyorlar. Ancak siviller şimdiden büyük yara aldı.

Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında, yüzlerce tonluk yardım taşıyan kamyonlar uzun kuyruklar oluşturuyor. Gazze tarafında ise sınırı geçebilmek için bekleyen yabancı ülke pasaportlu Filistinliler var.

Çıkan haberlerin aksine sınır açılmadı. Ancak yerel bir yetkilinin aktardığına göre, su ve kanalizasyon pompa istasyonlarında kullanılmak üzere yalnızca 150 bin litre yakıt Mısır’dan Gazze’ye gönderildi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri “benzeri görülmemiş bir insani felaket” yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Hastanelerdeki yakıtın 24 saat içinde biteceği söyleniyor. Bu, binlerce hasta ve yaralının hayatını tehlikeye atacak.

Kaynak: BBCTürk











Başa dön tuşu