KıbrısManşet

Güney Kıbrıs’ta çalışan işçiler eylemlerine devam ediyor

Güney Kıbrıs’ta çalışan Kıbrıslıtürk işçiler, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin, Kovid-19 önlemleri kapsamında aldığı karar doğrultusunda, güneye geçişlerin durudurulmasını protesto etmek için dün başlattıkları eylemlerine bugün de devam ediyor

ozgur_gazete_kibris_guneyde_calisan_isciler58

Metehan Çemberi’nde toplandılar

06:00: İşçiler Lefkoşa Metehan Çemberi’nde, sabahın ilk ışıklarında toplandı. Özgür Gazete’ye konuşan işçiler, korkmadıklarını ve sonuç alana kadar eylemlerine devam edeceklerini, tek dertlerinin bakmakla yükümlü oldukları aileleri ve çocukları olduğunu söylediler.

ozgur_gazete_kibris_guneyde_calisan_isciler56

Hükümetin kendilerine hiçbir maddi destekte bulunmadıklarına da vurgu yapan işçiler, “Açsınlar bir çukur, güneyde çalışan işçileri gömsünler ve hepimiz kurtulalım” diyerek isyan ettiler.

ozgur_gazete_kibris_guneyde_calisan_isciler5

07:30: İşçiler, Metehan Çemberi’nden yola çıkarak, Başbakanlığa yürüdü. Eylemcilere yol başında, araçlarda korna çalarak destek verdi.

ozgur_gazete_kibris_guneyde_calisan_isciler

Başbakan Ersan Saner’le görüşme talep eden çalışanlar, ‘Başbakan burada yok’ aldı. Bunun üzerine, müsteşarla görüşmek için, aralarından 3 temsilciyi Başbakanlığa gönderdiler.

ozgur_gazete_kibris_guneyde_calisan_isciler3

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel de çalışanları ziyaret edip, fiilen yanlarına olduklarını ve destek belirttiğini kaydetti

ozgur_gazete_kibris_guneyde_calisan_isciler4

Görüşmeden olumlu sonuç alamayan işçiler Başbakanlık önünde oturma eylemi başlattılar

10:30: Görüşmelerden sonuç alamayan ve Başbakan Ersan Saner’le görüşemeyen işçiler, Başbakanlık ışıklarında yol kapatma eylemini sonlandırarak, yeniden Başbakanlığa doğru yürüyüşe geçti

Burada açıklama yapan işçi temsilcileri, Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin, kapıların kapanmasıyla ilgili, kuzeye geçişlerde 10 pozitif vakaya rastlandığı ve 100 temaslı olduğu açıklamasına tepki gösterdi.

Temsilciler, “Ali Pilli kendine göre argüman geliştirdi ve kuzeye geçişlerde 10 vaka çıktığını ve 100 temaslı olduğunu açıkladı. Sayın Pilli’ye soruyoruz, ne zaman yapıldı bu testler? Bu vaka ve temaslılar ne zaman bulundu? Pilli bunu ıspatlamazsa en büyük yalancıdır. Bizim aklımızla dalga geçmesin” dedi.

12:20: İşçilerin temsilcisi 3 kişi Başbakanlı’ta, Başbakan Ersan Saner ile görüşmeye başladı

13:00: İşçi temsilcileri ve Başbakan Ersan Saner görüşmesinden karar çıktı. Buna göre, güneye çalışmaya giden işçiler, her akşam kuzeye geri dönebilecek. İşçiler, devletin kendilerine gösterdiği karantina merkezlerinde kalacaklar

Neler olmuştu?

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi geçtiğimiz günlerde, kuzeyde ikamet eden ve Güney Kıbrıs’ta çalışanların 16-26 Aralık 2020 tarihleri arasında, güneye geçişlerinin durdurulması ve kuzeye girişlerde de karantina süresinin 10 güne çıkarılması kararı almıştı.

Karar üzerine, güneyde çalışanlar Kıbrıslıtürk işçiler, dün sabahın erken saatlerinde Metehan Kara Sınır Kapısı’nda  toplanarak Sağlık Bakanlığı’na yürümüştü.

Çalışanlar Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ali Çaygür’le görüşmüş ve karantina kararının gözden geçirilmesini talep etmişlerdi.

bu görüşmeden sonuç alamayan çalışanlar, bu sabah yeniden toplanarak eylemlerine devam etme kararı aldılar.

Özgür Gazete-Mustafa Baflı











Başa dön tuşu