DünyaManşetYaşam

Madagaskar’da, iklim krizi kaynaklı ilk kıtlık başladı






Dünyanın dördüncü büyük adası olan Madagaskar’da, son 30 yılın en şiddetli kuraklığının yaşanmasıyla baş gösteren kıtlık on binlerce bebeğin hayatını tehlikeye soktu.

5 yaş altı çocuklar yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Madagaskar operasyon koordinatörü Julie Reversé, adanın güneyindeki Anôsy bölgesindeki yardım ekiplerinin raporuna göre, beş yaşın altındaki çocukların ortalama yüzde 28’inin akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını, çocukların üçte birinin şiddetli yetersiz beslendiğini ve bu nedenle yüksek ölüm riski altında olduğunu söyledi.

Gerçekten yiyecek hiçbir şeyi olmayan ve hayatta kalmanın eşiğinde olan tamamen yoksul insanlar görüyoruz. Bazıları pişirme kaplarını satmak zorunda kaldı ve su getirecek kapları bile yok.” sözleri ile adadaki içler acısı durumu özetleyen Julie Reversé, acil ve yeterli miktarda yardım gelmez ise ölü sayısının çok fazla artacağı konusundaki endişelerini dile getirdi.

1 ayda 2 bin 200 çocuk beslenme yetersizliği nedeniyle tedavi gördü

MSF’nin geçtiğimiz Mart ayı sonundan itibaren 5 yaş altında 2 bin 200 çocuğu beslenme yetersizliğinden dolayı tedavi ettiğini, ve rakamın açlık durumun şiddetini ortaya koyduğunu anlattı.

Madagaskar Beslenme Gözetim Sistemi, Birleşmiş Milletler ve diğer NGO’ların verilerine göre adanın güney bölgesinde 74 bin çocuk akut yetersiz besleniyor ve bu çocukların 12 bini ciddi yetersiz besleniyor.

Rakamlar geçen yılın son çeyreğine kıyasla yüzde 80’lik bir artış gösteriyor. Kuraklığın sonucu gelen kıtlıktan en kötü etkilenen bölgelerden biri olan Amboasary’de şu anda yaklaşık 14 bin kişi açlıktan ölmek üzere.

30 yılın en şiddetli kuralığı

Madagaskar’da, son 30 yılın en şiddetli kuraklığının tarıma büyük zarar vermesi, ormanların yok edilmesinin neden olduğu kum fırtınaları sonunu ekilebilir arazilerin çoğunun kumla kaplanması, ve adada son çare olarak yenen kaktüs meyvesi gibi gıda kaynaklarının yok olması şu andaki açlık krizini tetikleyen başlıca problemler olarak gösteriliyor.

Covid-19 pandemisi gıda ve ilaç fiyatlarını artırdı

COVID-19 salgınının ada ekonomisi üzerindeki yıkıcı etkisinin de tarım üretimini azaltması, gıda fiyatlarını artırması ve malarya salgını gibi diğer ciddi sağlık sıkıntıları ve ilaç yetersizliği de adada kıtlığa neden olan sebepler arasında.

MSF’nin deneyimli lojistikçilerinden Jean Pletinck ise Afrika’nın doğusunda, 28 milyon nüfuslu Hint Okyanusu adasındaki çaresiz durumu şöyle anlattı:

Tanık olduğum manzaraları tarif edecek kelimeleri bulmak zor. Gökyüzünde bulut yok, toprağa düşmeyi bırakan yağmur taneleri bana son üç yılda insanların hayatlarının nasıl cehenneme doğru uzun bir inişe geçtiği hakkında daha fazla bilgi veremezdi. İnsani yardım alanında çalıştığım neredeyse otuz yıldır, nadiren böyle aşırı zorluklara şahit oldum. Hayatı değiştiren bir deneyim, bu gibi durumların çoğu zaman kaderlerine terk edilen insanlara yardım etmem için bana defalarca ilham veren şeyler.”

(Kaynak:TR/724)









Başa dön tuşu