Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Lübnanlılar, 44 milyar dolara Twitter‘ı satın alan Elon Musk‘tan ülkeyi satın almasın istedi
“Hey! Elon Musk, Lübnan’ı satın almayı düşünür müsün?”
Tesla ve SpaceX CEO’su Musk’ın pazartesi günü Twitter’ı 44 milyar dolara satın almasının ardından, Lübnanlılar platformdan Musk’ı etiketleyip birçok paylaşım yaptı ve milyarder iş insanından ülkeyi de satın almasını talep etti.
Bir Twitter kullanıcısı, “Hey, Elon Musk, Lübnan’ı satın almayı düşünür müsün?” diye sorarken, bir başkası da “Merhaba Elon Musk, eğer fazladan bozuk paran varsa tam sana göre satılık bir ülke biliyorum. Adı Lübnan. Düşünürsen bana haber et” diye yazdı.
Bir sosyal medya kullanıcısıysa platformdaki gönderisinde “Doğu Akdeniz’de 10 kilometrekarelik bir gayrimenkul yatırımıyla ilgilenir misin? Adı Lübnan. Satın al, durumu düzelt ve seni kral ilan edelim. Hatta ülkenin adını ‘Lebelon’ diye de değiştiririz. Anlaştık mı?” ifadelerini kullandı.
Twitter kullanıcılarından biri de “Elon Musk’ın Lübnan’ı da satın alması lazımdı. Zaten ülke daha da kötüleşemez” dedi.
Kökleri daha öncelere dayanan fakat 2019’da iyice görünür hale gelen ve pandemiyle de etkisini artıran ekonomik kriz, Lübnan’ı ciddi bir toplumsal istikrarsızlığa sürükledi.
Günde 20 saate varan elektrik kesintilerinin ve akaryakıt kuyruklarının oluştuğu ülkede Başbakan Yardımcısı Saade eş-Şami, 3 Nisan’daki açıklamasında “Maalesef Merkez Bankası gibi devlet de iflas etti” demişti.
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame ise iflas iddialarını reddetmiş, ülkedeki bankaların işlemlerini sürdürdüğünü savunmuştu.
Musk’ın Twitter serüveni
Dünyanın en zengin insanı unvanlı Musk, bu ay başında 3 milyar dolar ödeyerek Twitter’daki yüzde 9,2’lik hissenin sahibi olmuştu.
Milyarder iş insanı, bunun ardından yaklaşık 43 milyar dolar değer biçtiği şirketi hisse başına 54,20 dolardan satın almak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) bildirimde yapmıştı.
Musk, gündemden düşmeyen tartışmaların ardından 25 Nisan’da, 44 milyar dolara Twitter’ı satın alma anlaşması yapmıştı. Bu miktar, neredeyse Ürdün’ün gayri safi yurt içi hasılasına denk geliyor.
Öte yandan son imzaların atılması ve Musk’ın şirketi devralması 3 ila 6 ay sürebilir. SEC belgesine göre Musk taahhüt ettiği meblağı ödeyemezse 1 milyar dolar tazminat vermek zorunda kalacak.
Twitter da daha iyi bir teklif yapan başka taliple anlaşması halinde Musk’a aynı miktarda tazminat ödeyecek.
Independent Türkçe, Arab News, Bloomberg, Middle East Monitor
Derleyen: Yasin Sofuoğlu